Llegeixo a La Vanguardia d'avui: "Més de 35.000 famílies van perdre la casa el primer semestre del 2013". I segueixo llegint: "Els desnonaments van augmentar malgrat les mesures de bones pràctiques". La lectura de la notícia coincideix en el temps amb el descobriment via Facebook d'unes quantes fotos realitzades per Eduard Olivés als integrants de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) de Granollers. Les fotografies fan referència a una de les moltes accions que els actius integrants d'aquesta PAH han dut a terme últimament a Granollers. Acostumo a estar al corrent de les seves actuacions i activitats. Em sembla un col·lectiu a tenir en compte i em semblen bé moltes de les accions que fan en defensa dels seus representats. Fa uns dies els vaig veure en plena acció matinal a la seu del Banc Santander de la plaça Perpinyà de Granollers.
Trobo que són un grup ben organitzat. Participar en una de les seves assemblees —tenen lloc els dilluns a la tarda al local de l'AAVV del Camí Ral a l'avinguda Prat de la Riba—és una cosa que marca. Almenys, a mi, em va marcar considerablement. Tot i estar acostumat a veure situacions de conflicte social complicades, reconec que vaig viure un moment especial el primer dia que vaig assistir a la primera assemblea. La sala, força àmplia..., gairebé queda petita cada setmana.
Els assistents/participants, són sovint persones que pateixen situacions complicades. Hi ha gent de tots els colors i de totes les edats. I hi ha també gent ben diversa: pares de família d'avançada edat, matrimonis joves, casats, separats, divorciats... Les històries que compten presenten totes un denominador comú i fan referència als problemes que tenen la majoria d'ells a l'hora de fer front a una hipoteca que un dia van signar confiats en un banc o caixa i que ara no poden pagar. Hi ha gent que parla emocionadament, d'altres que ploren... Hi ha nens que escolten com els seus pares relaten els seus casos... Molts d'ells busquen en la PAH la solució final que abans no han trobat, ja que bancs i caixes els han amenaçat amb el desnonament. Tenen por a quedar-se sense res, es veuen vivint al carrer...
Malgrat aquesta situació complicada, els de la PAH segueixen treballant sense defallir. Hi ha casos que han solucionat favorablement; d'altres... Diuen que amb alguns bancs i caixes s'ha avançat considerablement i que el grau de consciència davant el problema ha augmentat. Saben els noms del directors de les sucursals, coneixen la gent i com plantejar els temes... Però diuen que amb això no n'hi ha prou i diuen també que calen noves lleis i més propostes per protegir els més dèbils. És per això que demanen ajut i recolzament —com ho van fer i la van trobar a l'Ajuntament de Granollers fa uns mesos— a les institucions, entitats...
Davant tanta injustícia, les PAH, una veu a escoltar.
Manifestació de la PAH de Granollers / Foto: Eduard Olivés |
AMB MA QUEDÀ MOLT LA FOTO, PERÒ EL INPORTA ES QUE AMB AIX``O FEN PINYA, PER QUE ES EN ESCOLTIN HI ACONSENGUI MOLTES COSES PER TUTOM.
ResponElimina