dissabte, 13 de juny del 2015

Granollers: 36 anys (Ballús - 1979) després (Mayoral - 2015)

Josep Mayoral amb la vara d'alcalde.

Membres de la PAH. 

Sala de Plens.

Corporació municipal.

Equip de govern encapçalat per Josep Mayoral. Fotos / PM


Granollers, 13 de juny de 2015. Són prop de les 11 del matí quan preparo la càmera i els papers i surto de casa amb destí a la sala de Plens de l'Ajuntament, on tot deu ser a punt, segurament, per a la constitució del nou consistori, sorgit de les eleccions municipals del passat dia 24 de maig.

Mentre vaig cap a l'Ajuntament, penso en aquell primer ple d'investidura de l'alcalde socialista Rafael Ballús celebrat el 19 d'abril de 1979 que vaig cobrir per a Mundo Diario de Barcelona. Han passat 36 anys d'aquella data i torno a un escenari en el qual he passat centenars i centenars d'hores: plens, actes socials i culturals, presentacions...

A la plaça de la Porxada (28º) i hi ha qui viu d'una manera especial l'esdeveniment i d'altres que pregunten, a la vista dels vestits que llueixen algunes dones que entren a l'Ajuntament, si es celebra algun casament. Ben bé, jo tampoc no ho tinc clar del tot. Entre els no convidats, i pancarta en mà, es troben a la plaça uns quants representants de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) i d'altres de l'Assemblea d'aturats de la ciutat. Amb ells i d'una manera distesa, en parlen alguns futurs regidors com Maria Oliver, Eduard Navarro, Pep Mur, Núria Maynou Chakir El Homrani... 

Dins l'Ajuntament i ja a la sala de Plens, tot sembla ben organitzat. Unes 150 persones ocupen les seves cadires. La cerimònia comença quan tots els regidors són als seus llocs. Oficien la cerimònia la secretària Maria Àngels Badia i Josep Cañas, que l'ajuda en la seva missió. El protocol marca el guió. Formen la mesa d'edat, Josep Mayoral (60 anys, ja comença a tenir una edat...) i Sílvia Rodríguez (24), amb una responsabilitat -parlar en públic- de la qual surt clarament guanyadora.

Arribada l'hora de l'aceptació del càrrec, hi ha gairebé tantes fòrmules com votants. Uns prometen, d'altres juren i altres prometen per imperatiu legal i amb fòrmules diferents. Meseguer de Ciutadans posa l'ai, ai, ai,  a la sala quan recorda a la secretària que vol que consti en acta que potser algú ha votat il·legalment. Ai!

Després, apareix l'urna, apareixen les paperetes, apareixen els 25 regidors i al clic fotogràfic ordenat de Toni Torrillas tothom fa el mateix gest... Resultat, 14, Josep Mayoral; 4, Àlex Sastre; 3, Pep Mur; 2, en blanc, i 2 nuls. Mayoral ha trobat fins i tot un aliat! José Maria Moya del PP dóna el seu vot a Mayoral "perquè el poble ja va parlar clarament el 24M"; Maria Oliver i Eduard Navarro ho fan tot posant en les paperetes el nom de dos recordats lluitadors i activistes polítics i socials granollerins ja desapareguts, cas de Salvador Casanova i Enrica Roca.  Els seus dos vots són considerats nuls. Ciutadans decideix fer-ho en blanc "per coherència amb la situació". 

Són justament les 12,29 hores quan l'alcalde en funcions, Josep Mayoral, rep la vara d'alcalde de mans de la Sílvia Rodríguez. Aplaudiments generals amb molta gent d'empeus. El ja alcalde Mayoral aixeca la vara, és abraçat pels companys, s'emociona... A les 12,30 hores, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, comença a dirigir la primera sessió municipal de la legislatura 2015-2019.

Hi ha ganes d'escoltar la intervenció dels caps de llista o portaveus... La Maria, de Crida-per Granollers, posa el llistó molt alt amb un discurs ben armat i ple d'arguments socials i polítics amb noms i cognoms de persones que pateixen, que tenen problemes per pagar el llum i per menjar.. Decidida a capgirar moltes coses, és evident que la seva intervenció capgira molts caps a la sala. Veig que hi ha molts ulls que la miren i que el silenci es fa més silenci quan anuncia que el seu grup renunciarà a la insígnia institucional i... fins i tot a un  boli que tots els regidors tenen davant seu per a fer anotacions, agafar apunts... És un gest, sí, però tothom es queda amb la copla. Parlen també José Maria Moya, Àlex Sastre, Pep Mur, Enric Meseguer i Jordi Terrades, i tots ho fan en la línia esperada.

Hi ha, en general, coincidències temàtiques en totes les intervencions: ciutat, cultura, urbanisme, voreres, aturats, desnonats, dret a decidir... Les diferències però, són més que evidents quan parlen de la manera d'afrontar aquestes qüestions.

El Mayoral alcalde diu abans de donar la sessió per finalitzada  que vol ser l'alcalde dels que li han votat i dels que no... i el ciutadà Mayoral s'emociona en recordar que "estimo la ciutat en la qual he nascut, estudiat, treballat, casat, on han nascuts els meus fills i els meus néts -ei Roser!-, on visc i dorm...". El cant de Els segadors, com el 1979, posa punt i final a un acte de constitució del nou Ajuntament de Granollers que ha transcorregut d'una manera tanquil·la, amable, correcta en les formes...

Ja fora de la sala de Plens, a la sala de la Comissió de Govern, té lloc l'entrega de la insígnia institucional de la ciutat als 15 regidors nous -moment que aprofiten per intercanviar una efusiva salutació Mayoral i Oliver- i per conèixer les noves responsabilitats que tindran -hi ha de nous i d'altres que hi repeteixen- Alba Barnusell (Comunicació...), Jordi Terrades (Hisenda), Mònica Oliveres (Urbanisme), Albert Camps (Obres i Projectes), Mireia  López (Cultura), Álvaro Ferrer (Esports), Juan Manuel Segovia (Serveis, Mobillitat...), Andrea Canelo (Promoció Econòmica...), Rudy Benza (Civisme i Convivència), Maria del Mar Sánchez (Salut Pública...) Sílvia Rodríguez (Joventut...). Una foto més, una altra... i final.

Com fa 36 anys, marxo cap a casa al voltant de 2/4 de tres de la tarda. Temperatura a la plaça de la Porxada, 30º.


1.- La cerimònia festiva (que han guanyat, que tot ha anat bé avui....) és prevista per part dels socialistes per aquesta nit a l'Hotel Ciutat. El nom del nuvi... a Granollers tothom ho sap, és... 

2.- No t'he vist i t'he trobat a faltar Casasnovas!  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada