dimarts, 21 d’abril del 2015

De roses i llibres -i si aquests són d'autors comarcals, encara millor-

Autors comarcals i parada de roses a la Porxada. Foto / PM


23 d'abril, Sant Jordi, dijous, Granollers, mercat. Més significacions sobre Granollers en una frase, impossible. Avui al matí, fruita, roba i productes mil compartiran espai (a places i carrers del centre) durant unes hores amb les parades de llibres i roses. La fotografia del tradicional mercat ampliarà visions i mirades fins el migdia. Després, tot seran roses i llibres, i llibres i roses en fotogràfica panoràmica total.

I un any més, la plaça de la Porxada -ara també s'hi ha posat molt de Sant Jordi el carrer d'Anselm Clavé- tornarà a acollir les propostes que els llibreters (cada dia menys a la ciutat malauradament) presenten tot il·lusionats amb la confiança de fer calaix i superar en vendes el Sant Jordi de l'any passat, el de fa dos anys... I, com sempre, també, de roses i de llibres n'hi haurà de totes les mides i de tots els colors. La cita amb la tradició (roses per a elles, llibres per a ells) convertirà el gest, ja se sap, en mostres d'amor i felicitat. Felicitat a través de les roses, felicitat a través dels llibres. A la Porxada, als carrers... hi haurà per remanar i elegir roses i llibres mil amb presència d'entitats (Oncovallès...), partits polítics, organitzacions...

Jo, com acostumo a fer des de fa uns quants anys, compraré la rosa i [espero que em comprin] els llibres en la Porxada. La rosa en una de les parades situades -així ha de ser- al costat de la Pedra de l'Encant, i els llibres en la parada que la Gralla destina a fer conèixer i vendre els títols d'autors comarcals. Malauradament, ja fa anys que no puc adquirir -[que no em compren, volia dir]-(em falta butxaca i també espai per tenir-los) totes les novetats que es publiquen, però és un plaer veure junts tanta creació vallesana. Enhorabona als seus autors, persones sovint sacrificades que fa un gran esforç per veure publicats els seus llibres.

A Granollers -ahir dimecres la periodista i escriptora Anna Ballbona va llegir a la tarda un emotiu i gran pregó de Sant Jordi amb els relats familiars (de la seva mare i àvies principalment), com a punt de partida de la seva experiència personal amb la literatura i els seus autors preferits, entre els quals uns quants de vallesans- una setantena d'escriptors de la comarca van participar en la trobada especial que des de fa uns quants organitza l'Ajuntament un dia abans de Sant Jordi. La foto de grup, sempre rellevant, posa marc literari a una jornada de moltes il·lusions. Molts d'aquests autors segurament seguiran per la Porxada durant tot el dia d'avui dijous amb el desig de signar tants llibres com els demanin. Si s'apropen a ells, segurament els faran una mica més feliços. Són escriptors i tenen cor. De veritat. Ah, per cert, editorials com la granollerina Editorial Alpina també tenen alguna cosa a dir en un dia tan llibreter aquest amb unes quantes propostes per les quals ha apostat últimament.

Alguns dels autors comarcals que aquest any presenten llibres -apostin per ells- són: Donat Putx (Jaume Sisa, el comptador d'estrelles), Pep Salsetes (La cuina dels vallesans), Martí Boada (Primavera al Montseny), Montserrat Ponsa (Vicenç Gual, la fortuna de ser), Marina Martori (Per pur plaer), Esteve Plantada (Fosca límit), Josep Masats (El gall de la teulada), Ramon Ferrandis i Jordi Ribó (30 anys i 1 dia. Visions del 80 al Vallès Oriental), Montserrat Tura (Estirant el fil. Quan el PSC va abandonar el catalanisme), Dolors Porredón (Visc a Formentera. Retrats i converses), Quim Brustenga (Roba estesa),  Marina Martori i Alexandre Parelló (La trobada), Jordi Puig (L'hort del segon orígen), Joan Sala Vila (BM Granollers. Camí d'una filosofia), Josep Ribas (Els ocells del Montseny), Jaume Rodri (Jesús busca Jesús), Mercè Masjuan (Descobrint Marata. Del poc que en sabem, encara en sabem prou), Toni Argent (Las claves de tu éxito), Víctor del Árbol (Un millón de gotas), Albert Benzecry Fortuny (La Garriga dia a dia. Volums 5 i 6), Roberto Giménez (La Moción de Nériz), Encarna Jiménez de la Cruz (Cuando duele el alma) Mariano Pagès (Estels, ermites i esglesioles del Montseny), Antoni d'Armengol (Els catalans de Guinea), Diego Solà i Pau Farell (Una història granollerina), Santiago Campeny (La llave que rige nuestro universo), Francesc Roma (La guerra de silencis), Jaume Rifà (Dones santfostenques de la postguerra), Núria Ribalta (La llavor de la revolta), Ada Parellada i Xavier Solanas (La cuina del ganxet), Oriol Miró (Restes i vestigis de la Guerra Civil), Rosa Serra i Clara Sáez (Blancor), Enric Garcia Pey (Recull onomàstic de les Franqueses del Vallès. Noms de casa i de lloc), Alfred López (Vuelve el listo que todo lo sabe), Núria Bellavista (La fàbrica vella de Bigues), Ramon Monton (L'irresistible encant dels encantats), Vicenç Altaió i Museu de Granollers (Jordi Benito, Idees com a imatges / Documents com a obres d'art 1971-1984), Eulàlia Canal i Elena Frauca (La Gina dins el mirall), Assumpta Montellà (Lletraferides), Jordi Esteban (Mots amagats), Rodolf Puigdollers (La Sagrada Família de Barcelona), Marta Bretó (Del Congost a la Calma), Pere Robert (Excursions i caminades pel Vallès), Damià Barbany (Castells i Planas de Cardedeu, constructors d'escenografies), Pruden Panadès (Un pot)...
Feliç diada de Sant Jordi!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada