dijous, 16 d’abril del 2015

VO: adéu Castellcir, adéu Granera, adéu Sant Quirze i adéu Castellterçol


Adéu a quatre municipis del Vallès Oriental. 


Catalunya tindrà 42 comarques i el Vallès Oriental tindrà 39 municipis en lloc dels 43 que té actualment. La causa? La decisió dels habitants d'aquests municipis i sis mes d'Osona i el Bages per formar la nova comarca del Moianès. La nova comarca, petita en extensió, estarà formada per Moià (que exercirà de capital), Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze de Safaja i Santa Maria d'Oló. El Parlament de Catalunya aprovà ahir el projecte de llei que crea la nova comarca, amb prop de 13.000 habitants.

La comarca del Vallès Oriental perd quatre municipis amb unes característiques molt singulars: zona muntanyosa, lluny (és un dir) de Granollers, clima fred i sa... Com ja van posar de manifest fa uns dies quan es va fer la consulta, un 84,44% de les persones que van votar es va pronunciar a favor de la creació de la comarca. Els alcaldes que governen actualment aquests municipis ho han tingut clar i clarament han conduït el procès fins el final, que es concretarà amb la constitució de la nova comarca una vegada hagin passat les eleccions municipals del 24 de maig.

En tot aquest procès he trobat a faltar unes quantes opinions de representants polítics comarcals sobre el tema. És veritat que en ple procès sobiranista, no està de moda no reconèixer el dret dels ciutadans, com és el cas, a decidir les coses que volen. Però hi ha silencis que resulten sospitosos si considerem que són quatre municipis que formen part d'una comarca, el Vallès Oriental, que veurà alterat el seu mapa d'una manera important. De 43 municis passarà a 39. Per tant, adéu Castellcir, adéu Granera, adéu Sant Quirze i adéu Castellterçol. I ja sabem els fronts que té plantejats la comarca: Baix Vallès, Baix Montseny? Possible unió del Vallès Oriental i Vallès Occidental... Per capitalitat Granollers amb aquesta marxa? Ha fet alguna cosa el Consell Comarcal del Vallès Oriental per impedir la seva marxa?

Tinc la sensació que si les seves queixes es fonamenten en el fet que no rebien bons serveis, malament per part dels consells comarcals dels quals en formaven part, ja que no estem parlant de distàncies quilomètriques astronòmiques en cap cas. Si es tracta d'una qüestió identitària haurem de coincidir que les sensibilitats manen. Per tant, ja nomès ens queda desitjar sort als nous veïns de la nova comarca. El Vallès Oriental també limitarà amb el Moianès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada