dissabte, 7 de desembre del 2013

Places de Granollers: Cabrits, Porcs/Mc'Hagu'm, Cony...


Al vestíbul de l'Ajuntament de Granollers (plaça de la Porxada) es pot veure des de fa uns dies una exposició de fotografies titulada Places amb història. És un recorregut per les places més antigues de la ciutat, tot i que els de l'Arxiu Municipal adverteixen que la plaça de la Porxada serà objecte d'una mostra especial en una altra ocasió.

Granollers ha esdevingut un espai de moltes places —petites la majoria— situades les més antigues dins les muralles i estructurades a l'entorn de la l'església de Sant Esteve i de la plaça Major. El nom de la majoria d'elles va lligat als productes que s'hi venien els dies del mercat setmanal, documentat l'any 1041 com a forum granularios, és a dir, mercat de Granollers. Les places més conegudes són: Plaça de les Olles, dels Cabrits, de l'Oli, del Blat, de les Gallines i de les Fruites. Algunes d'elles són recordades amb plaques i d'altres, no. 

Popularment, les places també tenen noms propis: plaça dels Porcs i/o plaça dels Mc Hagu'm (plaça de Lluís Maria Perpinyà); la de la Muntanya, dedicada a Mossèn Jacint Verdaguer; el Sot i/o plaça del Cony, que és (a la nota de premsa sobre el tema els companys de premsa han estat políticament correctes i han obviat Mc'Hagu'm i Cony) la plaça de Josep Barangé, anteriorment una zona ocupada per parc de l'Estació. També hi ha la plaça del Peix, la placeta de Sant Francesc, la plaça Negra (la de Folch i Torres), la plaça de can Sínia, la de Manuel Montanya... 

Al marge d'aquestes consideracions —estic convençut que cadascú té pel que fa a les places les seves preferències personals— vull destacar la sort que tenim tots plegats de comptar amb aquestes imatges i postals de les antigues places de Granollers, tot un document històric que millora amb el temps i que han fet possible uns quants fotògrafs, molts dels quals desconeixem fins i tot el seu nom. L'Arxiu Municipal (que conserva, estudia i documenta) fa bé la resta.



Plaça de Lluís Maria Perpinyà  1905-1915
(Popularment plaça dels Porcs i/o plaça Mc'Hagu'm) / Foto: Lucien Roisin

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada