dissabte, 27 de juny del 2015

Adiós amigo, adiós primo Antonio Rábanos Hernando

Con mi primo Antonio en el rincón preferido de su casa. Foto / PM

.  Antonio, has muerto en la mañana de hoy, sábado día 27 de junio, después de unos días moviditos en que has permanecido ingresado en el hospital, donde te llevaron tus hijos hace unos días después que sufrieras un achaque. Ha sido al amanecer.  A mí, personalmente, me hubiera gustado más –ante el cuadro clínico que presentabas, con recuperación imposible- que hubieras fallecido el pasado día 13, fiesta de San Antonio y de grato recuerdo en tu casa, con celebraciones especiales durante muchos y muchos años. Pero vaya, tampoco eso es algo que tenga especial relevancia en estos momentos.

¿Y ahora qué amigo Antonio, y ahora qué primo Antonio?  Eso es lo que me pregunto yo una y otra vez deseoso de encontrarte siempre hasta ahora en mi espacio vital fresnedino. ¿Y ahora qué? Ahora, como ya preveía pese a no quererlo aceptar, tendré que hacerme a la idea definitiva que se acabaron para siempre tantas y tantas horas de amistosa relación pasadas en tu cocina, los paseos hasta San Martín con tu taca-taca…

Te vas a los 94 años y dejas en mi mejilla sonoros besos que han dejado sembrados unos cuantos surcos. Mil gracias. Dejas también, un espacio de padre consejero que ocupaste sin saberlo después de haberlo perdido yo en la tragedia de la vida. Y dejas también, tú y yo lo sabemos bien, horas y horas de interminables conversaciones sobre temas (¡ay el amor, ay el desamor, ay la familia, ay la bondad, ay la justicia social, ay la envidia, ay Fresneda…!) que seguíamos de año en año a manera de capítulos (un cafecito, otra copita…), conscientes de lo fácil que lo teníamos para continuar leyendo en el libro de una amistad basada en el respeto y en la admiración que siempre he sentido por el Antonio hombre, el Antonio esposo casado con mi prima Monja, la Paulina (¡a la que tanto y tanto querías!), el Antonio ganadero, el Antonio cazador y el Antonio primo y vecino.

A pesar de los años de diferencia –ahora, tú, 94; yo, 57- en todo momento supiste ponerte a la altura de mis circunstancias y siempre, cosa que te agradeceré por siempre más, depositaste en mí muestras de confianza (revelaciones, afirmaciones, consejos…) que te agradezco infinitamente y que, evidentemente, seguirán siendo cosa de dos: de ti y de mí.

Gracias a tus conocimientos y a tus vivencias  tuve la oportunidad de pasar lluviosos días y  nevadas noches con el Antonio cazador y con el Matagatos de leyenda, un dos en uno con una y mil historias en las que cabían todos los animales habidos y por haber de una sierra fresnedina (ciervos, corzos, lobos, zorros, jabalís, garduños, gamusinos, liebres, conejos, gatos monteses, palomas, ardillas…) que conocías como la palma de tu mano.

¿Te acuerdas? ¿Te acuerdas como reías cuando te decía que últimamente los ciervos, los corzos, los jabalís y hasta los mismísimos gatos monteses con los que te ganaste el sobrenombre de Matagatos y que tanto y tanto habías perseguido, se reían de ti al verte cómo estabas? ¿Te acuerdas?

Siempre podré decir que fue desde el imaginario Antoniano/Matagatoniano que empecé a recorrer buena parte de los valles fresnedinos que tanto y tanto conocías a partir de tu afición a la caza y a tu trabajo de carbonero que realizaste en espacios con nombre de buenas chocas: Martinzalaya, Urraiza… Más allá de estos aspectos, hay otros relacionados con el Antonio vecino (ejerciste de Juez de Paz…) que podrían ocupar páginas y páginas. Tu capacidad para contar chistes verdes -lo realmente verde y que nos hacía reír a todos sanamente era el entusiasmo y gracia –¡ay esos ojuelos tan pícaros!- con que los contabas en las reuniones de antes y después de comer que hacíamos en tu banco, en el de la Pepa o en el de la Sabina, junto a otros vecinos como la María, la Anastasia, la Nati, Justi, Mari y Rosa, mi mujer- tu capacidad para contar chistes, nos permitía, decía, pasar muy buenos ratos en tu feliz compañía. Cuando ya no pudiste más y dejaste la casa… esos ratos de vecindad no volvieron a ser lo mismo, y sólo intermitentemente tu presencia los volvía a convertir en ratos felices.

Comenzadas hace unos días, repaso una y otra vez estas líneas consciente que has iniciado, parece ser, tu viaje definitivo. Lo escribí hace unos días y se lo dije a tu hijo Emilio y a su mujer Begoña (mis queridos primos).  Hoy me hace  feliz saber que has salido ya de tu casa de la calle Mayor, que marchas por las Callejas, que llegas hasta el Barrio Manzanares  (tu otra casa) y que prosigues tu camino por los Navares, la Magdalena, el Cañal del Herrero (tu cañal), Martinzalaya, la Lagunita, Remendía, Rehoyo, Pozo Negro… Repito: desde mi más profundo dolor por tu marcha e  irreparable pérdida, me hace feliz saber que has iniciado ya finalmente el último viaje que tú ya tenías en mente desde hace años.

Evidentemente, mi amigo y primo Antonio Rábanos Hernando, ha sido principalmente y de eso soy bien consciente, muchísimas cosas más que las hasta ahora aquí reseñadas, fruto todas ellas de un relación de amistad que siempre le agradeceré.

Antonio ha sido una buena persona, un fresnedino de pro, y un excelente marido de Paulina Monja, mujer a la que amó con pasión y con la que trabajó con tesón para sacar adelante a la familia, y con la tuvo cinco hijos: Luisa, Antonio, Leonci, Emilio y Yolanda. A todos ellos, mi más sincero pésame.

Amigo y primo Antonio, llegado este momento del adiós y como siempre he venido haciendo hasta ahora cuando marchaba de Fresneda para venir a Granollers, recibo tus besos y te doy los míos. Ah, y también los de Rosa!

Aviso: Los funerales por Antonio Rábanos Hernando tendrán lugar mañana domingo día 28 a las 13,00 horas en la Iglesia Parroquial de Fresneda.

dissabte, 13 de juny del 2015

Granollers: 36 anys (Ballús - 1979) després (Mayoral - 2015)

Josep Mayoral amb la vara d'alcalde.

Membres de la PAH. 

Sala de Plens.

Corporació municipal.

Equip de govern encapçalat per Josep Mayoral. Fotos / PM


Granollers, 13 de juny de 2015. Són prop de les 11 del matí quan preparo la càmera i els papers i surto de casa amb destí a la sala de Plens de l'Ajuntament, on tot deu ser a punt, segurament, per a la constitució del nou consistori, sorgit de les eleccions municipals del passat dia 24 de maig.

Mentre vaig cap a l'Ajuntament, penso en aquell primer ple d'investidura de l'alcalde socialista Rafael Ballús celebrat el 19 d'abril de 1979 que vaig cobrir per a Mundo Diario de Barcelona. Han passat 36 anys d'aquella data i torno a un escenari en el qual he passat centenars i centenars d'hores: plens, actes socials i culturals, presentacions...

A la plaça de la Porxada (28º) i hi ha qui viu d'una manera especial l'esdeveniment i d'altres que pregunten, a la vista dels vestits que llueixen algunes dones que entren a l'Ajuntament, si es celebra algun casament. Ben bé, jo tampoc no ho tinc clar del tot. Entre els no convidats, i pancarta en mà, es troben a la plaça uns quants representants de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) i d'altres de l'Assemblea d'aturats de la ciutat. Amb ells i d'una manera distesa, en parlen alguns futurs regidors com Maria Oliver, Eduard Navarro, Pep Mur, Núria Maynou Chakir El Homrani... 

Dins l'Ajuntament i ja a la sala de Plens, tot sembla ben organitzat. Unes 150 persones ocupen les seves cadires. La cerimònia comença quan tots els regidors són als seus llocs. Oficien la cerimònia la secretària Maria Àngels Badia i Josep Cañas, que l'ajuda en la seva missió. El protocol marca el guió. Formen la mesa d'edat, Josep Mayoral (60 anys, ja comença a tenir una edat...) i Sílvia Rodríguez (24), amb una responsabilitat -parlar en públic- de la qual surt clarament guanyadora.

Arribada l'hora de l'aceptació del càrrec, hi ha gairebé tantes fòrmules com votants. Uns prometen, d'altres juren i altres prometen per imperatiu legal i amb fòrmules diferents. Meseguer de Ciutadans posa l'ai, ai, ai,  a la sala quan recorda a la secretària que vol que consti en acta que potser algú ha votat il·legalment. Ai!

Després, apareix l'urna, apareixen les paperetes, apareixen els 25 regidors i al clic fotogràfic ordenat de Toni Torrillas tothom fa el mateix gest... Resultat, 14, Josep Mayoral; 4, Àlex Sastre; 3, Pep Mur; 2, en blanc, i 2 nuls. Mayoral ha trobat fins i tot un aliat! José Maria Moya del PP dóna el seu vot a Mayoral "perquè el poble ja va parlar clarament el 24M"; Maria Oliver i Eduard Navarro ho fan tot posant en les paperetes el nom de dos recordats lluitadors i activistes polítics i socials granollerins ja desapareguts, cas de Salvador Casanova i Enrica Roca.  Els seus dos vots són considerats nuls. Ciutadans decideix fer-ho en blanc "per coherència amb la situació". 

Són justament les 12,29 hores quan l'alcalde en funcions, Josep Mayoral, rep la vara d'alcalde de mans de la Sílvia Rodríguez. Aplaudiments generals amb molta gent d'empeus. El ja alcalde Mayoral aixeca la vara, és abraçat pels companys, s'emociona... A les 12,30 hores, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, comença a dirigir la primera sessió municipal de la legislatura 2015-2019.

Hi ha ganes d'escoltar la intervenció dels caps de llista o portaveus... La Maria, de Crida-per Granollers, posa el llistó molt alt amb un discurs ben armat i ple d'arguments socials i polítics amb noms i cognoms de persones que pateixen, que tenen problemes per pagar el llum i per menjar.. Decidida a capgirar moltes coses, és evident que la seva intervenció capgira molts caps a la sala. Veig que hi ha molts ulls que la miren i que el silenci es fa més silenci quan anuncia que el seu grup renunciarà a la insígnia institucional i... fins i tot a un  boli que tots els regidors tenen davant seu per a fer anotacions, agafar apunts... És un gest, sí, però tothom es queda amb la copla. Parlen també José Maria Moya, Àlex Sastre, Pep Mur, Enric Meseguer i Jordi Terrades, i tots ho fan en la línia esperada.

Hi ha, en general, coincidències temàtiques en totes les intervencions: ciutat, cultura, urbanisme, voreres, aturats, desnonats, dret a decidir... Les diferències però, són més que evidents quan parlen de la manera d'afrontar aquestes qüestions.

El Mayoral alcalde diu abans de donar la sessió per finalitzada  que vol ser l'alcalde dels que li han votat i dels que no... i el ciutadà Mayoral s'emociona en recordar que "estimo la ciutat en la qual he nascut, estudiat, treballat, casat, on han nascuts els meus fills i els meus néts -ei Roser!-, on visc i dorm...". El cant de Els segadors, com el 1979, posa punt i final a un acte de constitució del nou Ajuntament de Granollers que ha transcorregut d'una manera tanquil·la, amable, correcta en les formes...

Ja fora de la sala de Plens, a la sala de la Comissió de Govern, té lloc l'entrega de la insígnia institucional de la ciutat als 15 regidors nous -moment que aprofiten per intercanviar una efusiva salutació Mayoral i Oliver- i per conèixer les noves responsabilitats que tindran -hi ha de nous i d'altres que hi repeteixen- Alba Barnusell (Comunicació...), Jordi Terrades (Hisenda), Mònica Oliveres (Urbanisme), Albert Camps (Obres i Projectes), Mireia  López (Cultura), Álvaro Ferrer (Esports), Juan Manuel Segovia (Serveis, Mobillitat...), Andrea Canelo (Promoció Econòmica...), Rudy Benza (Civisme i Convivència), Maria del Mar Sánchez (Salut Pública...) Sílvia Rodríguez (Joventut...). Una foto més, una altra... i final.

Com fa 36 anys, marxo cap a casa al voltant de 2/4 de tres de la tarda. Temperatura a la plaça de la Porxada, 30º.


1.- La cerimònia festiva (que han guanyat, que tot ha anat bé avui....) és prevista per part dels socialistes per aquesta nit a l'Hotel Ciutat. El nom del nuvi... a Granollers tothom ho sap, és... 

2.- No t'he vist i t'he trobat a faltar Casasnovas!