dilluns, 25 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: SOBRE EL 24M


Josep Mayoral abraça Anna Maria Palé. Foto / MP

Pintada al CAP del centre. Significat? Autor? Foto / PM


Són 2/4 d'1 de la nit del 25M. El 24M  ja és història. Després de finalitzada la jornada electoral m'ha tocat seguir per AraGranollers la nit electoral, como també ho han fet d'altres companys de Ràdio Granollers, VOTV, El 9 Nou... 

Després de 2/4 de vuit del vespre, he sortit de casa (poca gent al carrer) i m'he passat per la seu de Crida per Granollers-CUP. Encara era massa d'hora i la nit electoral acabava de començar,
A 3/4 de nou del vespre, a la seu d'ERC-Acció per Granollers, hi havia opinions diverses sobre la situació: por, temor... Primeres declaracions de Jaume Profitós per VOTV sobre la comarca, Granollers... Prudència, molta prudència. Passats uns minuts... parlo amb Pep Mur. La nit serà llarga em diu, mentre escolta a cau d'orella: "ERC va bé, però els socialistes van encara millor".

Passades les 9, a la seu de Ciutadans, encara no han obert les portes. El seu candidat, Enric Meseguer, està recollint dades. Els companys de VOTV entrevisten un representant de Ciutadans i tot sembla que pinta bé per a ells.

A dos quarts de 10 a la seu del PSC de Granollers, situada al carrer Marie Curie, les emocions són a flor del WhatsApp i algú demana des del partit contenció i prudència quan s'anuncia que es possible que els de Mayo treguin... 14 regidors.  I tothom és prudent i humil. A prop de la sala de resultats, a la sala del màquines del PSC, Mayo i Roman Ruiz s'abracen efusivament prop de les 10. Resulta gairebé impossible no donar via lliure a les emocions. A les 22,15 hores, Mayoral i la seva dona Roser, agafats de la mà, fan acte de presència a la sala dels resultats. Mayo s'emociona davant amics, companys, familiars, afiliats... És l'hora de les abraçades i els petons... I de les llàgrimes... Fins i tot Mayo es troba amb l'abraçada de José Maria Moya, candidat del PP, que ha obtingut uns dolentíssims resultats si tenim en compte que comptaven amb 4 regidors i ara tindran un, Mayo agraeix el gest de Moya i segueix fent abraçades i petons. N'hi ha moltes i totes significatives, com la que es fa amb l'Anna Maria Palé, la seva mare política. En la seva intervenció Mayo parla de ciutat, projectes, ciutadans, confiança, diàleg, abraçades, petons, 19.000 timbres tocats, responsabilitat, 1.016 propostes de ciutat, companys, equip... Segueixo les entrevistes de Mayoral a Ràdio Granollers i VOTV que li fan els periodistes i companys Elisenda Cuquet i Dani Agudo... Les abraçades i petons, segueixen i segueixen...

Abandono la seu del PSC -on algú m'ha recordat amb carinyo que ho tinc difícil per guanyar-me la vida com a analista polític tenint en compte que havia fet pública una porra en la qual donava 11 regidors als de Mayo-  i em retiro cap a casa per fer la crònica d'urgència per AraGranollers digital. 

Durant el temps que faig el camí penso en els resultats: 4 de CiU, 3 d'ERC, 2 de Ciutadans, 2 de la Crida per Granollers-Cup, 1 del PP... A la meva porra... només he encertat els resultats de Ciutadans, Guanyem Granollers i VOX-Família i Vida. Quin futur m'espera com a analista i estadista! Déu meu! Tot just arribar a casa els primers missatges personals que envio són de felicitació per a Mur i d'ànims per a l'Àlex Sastre (penso que es mereixia millors resultats i que pot ser un bon alcalde) i per a Josep Casasnovas, polític que ha fet jo crec una bona feina i que malauradament es queda fora de l'Ajuntament. 

Són gairebé dos quarts de dues de la nit... i temps hi haurà de parlar del 24M... Avui, el 25M de Granollers, políticament parlant, es diu Josep Mayoral, representant del partit... Josep Mayoral. És molt possible, com ens passa molt sovint, que avui prop de les vuit del matí el trobi al carrer Ricomà camí de l'Ajuntament.

Nota: Ahir a la tarda vaig descobrir aquesta pintada que acompanya la crònica a l'ambulatori del centre de la ciutat. Ben bé no sé que vol dir o què significa, però crec que, en el cas que ens ocupa, ve que ni pintada. A tots vostès, bona (nit) Mayo! Són 3/4 de dues de la nit... i això del 24M ho dono per acabat. 

Nota 2: A Granollers, a les 8 del matí del 25 de Mayo (ral). Recordo que Luchy (Luciano) de l'Europa (eh, Mercè!), ja ho havia dit i avançat fa uns dies: "Mayoral sacará mayoría absoluta y no hay más que hablar". 

diumenge, 24 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 1 DIA 1 LÍNIA SOBRE EL 24M


GRANOLLERS: A 1 DIA 1 LÍNIA SOBRE EL 24M


Avui durant tot el dia, jornada electoral 24M


Mayoral, Sastre, Casasnovas, Mur, Moya, Oliver, Meseguer, Acedo i Canal: Alea iacta est!

dissabte, 23 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 2 DIES 2 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 2 DIES 2 LÍNIES SOBRE EL 24M

Oficina de Treball? Foto / J. Gutiérrez - T. Llorente

Dissabte 23 de maig, día de reflexió. L'Oficina de Treball és tancada i tancades troben des de fa temps les portes de la dignitat les 5.304 persones en atur (xifres oficials) i moltes més encara.

divendres, 22 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 3 DIES 3 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 3 DIES 3 LÍNIES SOBRE EL 24M
                                    El Xiprer és: Taula parada, rebost d'aliments... Foto / PM

Les fotos són d'aquest matí, però podrien ser d'ahir i de fa més de 15 anys. Són fetes al Xiprer de la Mercè Riera, al Xiprer de tots. El Xiprer identifica ja als granollerins. Avui el Xiprer, com ahir i abans d'ahir, ha obert les seves portes per ajudar a molts granollerins. Últim dia de campanya.

dijous, 21 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 4 DIES 4 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 4 DIES 4 LÍNIES SOBRE EL 24M
Ai amb les bicis i els carrils bici! Foto / PM

És obligat. Avull toca parlar de bicis i de carrils bici. Granollers serà bicicletista o no serà. La campanya és plena de bicis i carrils bici i fins i tot els de Pedala Granollers aprofiten, amb gran encert i professionalitat, per mostrar com es posicionen els partits polítics sobre el tema. 
Després dels 5.304 aturats, del parc central i la illa de vianants, les bicis, protagonistes del 24M. 

dimecres, 20 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 5 DIES 5 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 5 DIES 5 LÍNIES SOBRE EL 24M

Recollir paper, una oportunitat per seguir vivint. Foto / PM

No tinc clar que formin part de les nostres vides. Bé, sí que formen, però no formen, i això em dol i em sap greu. Sovint esmorzo amb molts d'ells al Xiprer. Formen part del grup dels del carrito, persones amb nom i cognons de qui sovint no sabem gairebé res que es dediquen a recollir cartró, paper, ferralla petita... En la campanya es parla d'ells... Els del carrito, immigrants la majoria, volen papers, que els paguin més el seu cartró de cada dia... Massa punts suspensius.

dimarts, 19 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 6 DIES 6 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 6 DIES 6 LÍNIES SOBRE EL 24M


Roca Umbert, porta d'entrada... Foto / PM

Plou a Granollers i ho fa a gust de molta gent. Tocava. A Roca Umbert Fàbrica de les Arts també plou. Aquests dies de campanya, sobre Roca Umbert i el seu present i el seu passat i el passat del seu passat i el futur del seu futur  han plogut unes quantes idees i cadascú sembla que té les seves. Notícies de les quals informa sovint Roca News... Trobaran la revista al bar La Troca.
Mentre comprovem si plourà més o no, els de Roca Umbert s'han inventat un nou carrer que va de porta a porta i és molt transitat. Gran aportació aquesta. Una més de la fàbrica!

dilluns, 18 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 7 DIES 7 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 7 DIES 7 LÍNIES SOBRE EL 24M

Pedra de l'Encant de la plaça la Porxada. Foto / PM

La de l'Encant, símbol, emblema, pedra àgora, plataforma reivindicativa, seient popular...  Aquests dies, la de l'Encant ha vist i escoltat actes de tots els colors. Aquests dies, la de l'Encant s'ha convertit en un punt referencial de missatges que vénen i van i que ves a saber si finalment, com ella, s'hi quedaran o marxaran.
Encara li queden, a la de l'Encant, uns quants dies de campanya. Sabrà la pedra de l'Encant, qui tindrà de veí d'aquí uns dies a la Casa Gran? Sabrà l'epicentre de tota la comarca, el quilòmetre 0 de totes les places, sabrà dic la de l'Encant què passarà el 24M?

diumenge, 17 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 8 DIES 8 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 8 DIES 8 LÍNIES SOBRE EL 24M


EL Vallès Oriental vist  des de la Serrada del Litoral. Foto / PM

Són les nou del vespre i el Barça ha campionat la Lliga. Messi. Els meus néts Marc i Martina són dos nens molt, molt feliços ara mateix. Me n'alegro per ells i també per l'amic Enric Bartel, un nen de la categoria dels meus néts. 
Fa uns dies, des del Montseny, des del Suí, reflexionava en clau comarcal. Avui toca vista des de la Serralada del Litoral, des d'un balcó especial on es veuen el Vallès Oriental i l'Occidental. A la campanya, aquí a casa nostra, el tema de la possible unió dels dos vallesos no ha existit. Al contrari, tot i haver perdut quatre municipis que han passat a la nova comarca del Moianès, els candidats aposten per reforçar Granollers com a capital de la comarca. Campanya,

dissabte, 16 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 9 DIES 9 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 9 DIES 9 LÍNIES SOBRE EL 24M



Els Momorrotxos d'Altsasua. Foto / PM

Fa només unes hores que ha acabat la demostració en la plaça de la Porxada dels participants de La Passada de la Fira i Festes de l'Ascensió, dedicada al bé i el mal a partir de ben diverses simbologies de grups de ball. La Passada res té a veure amb aquella Desfilada de l'Ascensió de cavalls, carruatges...

Els actes de la Festa també formen part d'aquesta programació de la Fira i Festes de la qual tothom opina... Al final però, és la Fira qui comptabilitza.

La festa entra en campanya especialment quan es parla de la Festa Major de Blancs i Blaus. Aquí hi ha coincidència general, però també hi ha qui considera, cas de VOX-Família i Vida, que l'incivisme festiu regna alegrement a Granollerssodomagomorra.

divendres, 15 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 10 DIES 10 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 10 DIES 10 LÍNIES SOBRE EL 24M
Una truja i les seves cries al pavelló de Ramaderia de la Fira. Foto / PM

Divendres de Fira de l'Ascensió. Dia festiu. Ahir, com avui, seguim dins el recinte del parc firal. Afortunadament no ha plogut i tampoc no ha fet massa calor. 

Un bon dia per passejar per un recinte conegut: aquí els de  Granollers Pedala, els d'Oncovallès, el basc de l'Idiazabal, l'olotí dels fuets, els del frankfurt, els de la la xurreria, els de la mostra gastronòmica, els de JugarxJugar, els porcs -els protagonistes estrella de la Fira si tenim en compte els metres quadrats que ocupen i el nombre de visites que reben-, els cotxes nous i de segona mà, el rocòdrom de l'Agrupació Excursionista, els ponis.., i més a baix...els caballitos...

Avui m'ho he patejat dues vegades i ho vist en directe a la tarda per VOTV. En baixar allà a les 8, els de la campanya entregaven propaganda en diversos punts fora, aixó sí, del recinte firal, He vist els de CIU, PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i Crida per Granollers-CUP, 

dijous, 14 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 11 DIES 11 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 11 DIES 11 LÍNIES SOBRE EL 24M

Fira de l'Ascensió, sis tarda, parc firal, inauguració. Foto / PM

Una altra vegada i un altre any: Granollers, dijous, fira. En altres èpoques en les quals tres dijous brillaven més que el sol un dia com avui, la ciutat resultava radiant al matí, a la tarda i a la nit. Manolo, el cambrer sempre recordat de l'Europa, repetia  que ell va arribar a Granollers un dijous de l'Ascensió i que això semblava Hollywood. Evidentment, es va quedar...

Tinc dubtes què passaria si el mateix Manolo hi aterrés demà divendres (dia festiu de l'Ascensió). La foto, evidentment, no seria la mateixa, i sobre la Fira diria que.. No sé què diria exactament. Sabem això sí, què opinen els qui l'organitzen i no massa l'opinió dels que s'ho miren des de l'oposició, units tots avui en una foto institucional que celebro, 

Abans d'niciar-s'hi sabem que hi ha 180 expositors, 9 restaurants, un (mini-mini) espai amb animals, un mini-mini-mini hortet, una carpa per JugarxJugar, cotxes, cansalada aquí i allà... I sabem també que hi haurà enrtre 60 i 70 mil visitants, que la Fira formarà part de la campanya... 

dimecres, 13 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 12 DIES 12 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 12 DIES 12 LÍNIES SOBRE EL 24M
L'Hospital General de Granollers. Foto / PM

L'Hospital General, la primera empresa de la ciutat pel que fa al nombre de treballadors, és un referent sanitari que forma part de la campanya electoral. En aquesta ocasió, i en la passada i també en l'anterior a la passada, els nou candidats a l'alcaldia el tenen ben present en el seu programa. Infinitius com potenciar, ampliar, millorar... són utilitzats per uns i altres de ben diferent manera i n'hi ha una amb el nom d'Urgències que uneix a tots o... gairebé a tots, en la crítica.  Més enllà de tot això -i a l'espera de construir un nou centre al carrer Girona-, sabem bé que l'Hospital és molt més.  

Entre els canditats i en relació a l'Hospital hi ha de tot: el president del Patronat, un dels primers nadons que va inaugurar les noves sales de part del moment, el representant d'un partit que protesta sovint contra la pràctica de l'interrupció de l'embaràs que es fa d'acord amb la legislació vigent... Urbanísticament, unes encertades obres (Deumal/Requena) van situar l'Hospital a la vista de Granollers.

dimarts, 12 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 13 DIES 13 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 13 DIES 13 LÍNIES SOBRE EL 24M
Operaris de la neteja. Foto / PM

La neteja acostuma a ser sempre un dels temes estrella de les campanyes electorals. A Granollers, de la neteja i de les empreses que fan aquest servei s'ha parlat molt al llarg de tota la legislatura. I del tema encara es parla i parlen especialment els treballadors d'Imesapi que demanen, sentència favorable en mà, una nova oportunitat per sortir de la situació complicada en la que es troben. 
De l'estat general de la neteja de la ciutat qui més qui menys té la seva opinió. Hi ha qui pensa que el centre està força net però no tant els barris, d'altres que consideren que encara manca molt civisme entre la ciutadania... 
La neteja depèn sovint, des de la proximitat, d'escombriaires coneguts que veiem sovint fent la mateixa feina. Al meu carrer veig un dia sí i un altre també una noia jove rosa i simpàtica que escombra eficaç i alegrement. Saluda els veïns, parla amb ells... M'agrada com fa la seva feina. És nota que és una bona treballadora.
Les ciutats, cas de Granollers, es juguen moltes coses en la distància curta de la neteja. Són aquells petits grans detalls que fan més ciutats les ciutats.

dilluns, 11 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 14 DIES 14 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 14 DIES 14 LÍNIES SOBRE EL 24M
Sala de Plens de l'Ajuntament. Foto / PM

Fa uns dies, crec que va ser el passat dia 28 d'abril, aquesta Sala de Plens va ser escenari del que semblava seria el darrer ple de la legislatura. Va ser un ple emotiu en el que no van mancar les llàgrimes i els plors davant del comiat d'uns quants regidors... 

La realitat, però, ens diu que, si no hi ha res de nou, l'últim ple de la legislatura tindrà caràcter extraordinari i es farà demà dimarts dia 12 a 2/4 de 6 de la tarda per... assistir a la presa de possessió del regidor del PP Alejandro Esparza, que tindrà l'honor de ser regidor de l'Ajuntament tot i que no participarà en cap ple més. 

Evidentment, jo crec que el nou regidor del PP està en el seu dret de prendre possessió del càrrec, però crec també que el regidor del PP ha perdut una bona ocasió d'estalviar uns quants calerons a la ciutat de Granollers, especialment si tenim en compte que cada regidor (25 en total) cobra 60 € per assistència al ple,això sense comptar altres despeses.

Demà, es repetiran les llàgrimes i els plors del passat dia 28? Quants regidors hi aniran realment? La tarda de demà promet: Ple Municipal, pregó de la Fira i Festes de l'Ascensió (Crida per Granollers-CUP qüestiona l'elecció de la pregonera Anna Maria Duran d'Educem), Artur Mas a la Porxada amb la CiU d'Àlex Sastre... Qui diu que Granollers és avorrida?

diumenge, 10 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 15 DIES 15 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 15 DIES 15 LÍNIES SOBRE EL 24M

Miven, 50 anys de músics. Foto / PM

Ritme Miven a la Porxada aquesta tarda. Ritme musical a càrrec dels integrants d'una formació molt, molt granollerina. Els iniciadors van ser els germans bessons Bonaventura i Miquel Martínez, els músics/perruquers del carrer Príncep de Viana. Granollers els ha fet companyia aquesta tarda amb motiu del concert de commemoració del 50è aniversari. Felicitats. 

Granollers havia estat terra de grans conjunts ben recordats, cas de l'Orquestra Selecció. Sempre s'ha dit que Granollers és terra de músics: Josep Maria Ruera, Aureli Font, Joan Coll, Felicià Maresma, Amador Garrell, Bonaventura Garcia, Lluís Pey, Josep Arenas, Vicenç Vacca, Claudi Arimany, Jordi Masó, Carles Riera, Jordi Pegenaute, Josep Maria Roger, Josep Henríquez, Joan Vidal,  els germans Josep i Joan Vila... 

Des de fa unes setmanes, a més a més, Granollers musicalment és In Crescendo i tots sabem de què parlem. I també n'hi ha centres de formació: L'Escola de Música Josep M. Ruera, l'Escola de Música de la Societat Coral Amics de la Unió, Art 9...

Mentre observava i seguia l'actuació dels Miven a la Porxada, he pensat en una frase que trobo encertada i que lliga amb tot això i que dirà aquest dimats a la Sala Tarafa la pregonera de l'Ascensió, Anna Maria Duran: "Granollers és una ciutat amb molt de ritme". A la Porxada, avui, n'hi ha regidors/candidats que han ballat, d'altres que s'ho miraven, d'altres més que han fet fotos...

dissabte, 9 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 16 DIES 16 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 16 DIES 16 LÍNIES SOBRE EL 24M
Entrada del Museu Municipal de Granollers. Foto / PM

Aquesta tarda el tram central de la Carretera bullia de gent  pel voltants de les vuit de la tarda. Com resulta fàcil comprovar , el perímetre que hi entre algunes places importants (de la Corona, de Perpinyà, de la plaça de l'Església, de les Olles, de la Caserna, de la placeta de Sant Francesc, la Porxada....) forma part de la ruta comercial central de la ciutat actualment. Amb un dia amb un sol de justícia, resultava gairebé impossible trobar una taula lleure en qualsevol de les moltes terrasses que hi ha.

Mancaven només uns minuts quan he decidit entrar amb la Ruera -com em deies sovint tu Jordi quan em preguntaves per ella- a veure l'exposició que presentes al Museu des de fa uns dies. Hem entrat, hem pujat a les sales corresponents i t'hem tornat a veure en bona forma, sempre treballant i amb el desig d'explicar les teves coses -l'art de tots- a la teva manera. Hem parlat amb tu una bona bona estona, he tornat a escoltar allò de "Monja, enchufa y graba, todo vale", i he sortit amb l'esperança de presentar una vegada més les teves idees (sempre com a imatges) als lectors de Granollers...

Quan sortíem del Museu m'he preguntat una vegada més -i no sé la resposta- per què si són milers i milers les persones que passen una vegada i altra per davant de les seves portes com és que són tan poques (ridículament poques normalment), les que hi entren . Tema a considerar aquest en plena campanya oi? Mig emprenyat i recordant vells temps, m'he pres un gintònic a la teva salut, 

divendres, 8 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 17 DIES 17 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 17 DIES 17 LÍNIES SOBRE EL 24M
Primavera: arbres a avingudes i carrers... Foto / PM

Els arbres són especialment visibles aquests dies a la ciutat. L'arribada de la primera ha fet visualitzar la seva presència dormida durant l'hivern per a convertir-los en un element que conforma la imatge general de molts carrers i avingudes.

Sobre els arbres, les seves espècies,  quantitat i situació que ocupen, hi ha opinions de tota mena. Em consta que des de l'Ajuntament s'ha fet un esforç per repoblar la ciutat els darrers anys. Crec recordar que va ser l'alcalde Josep Pujadas qui mostrà un interès especial en aquest tema. 

Les postals antigues  -entre les quals les del Parc de l'antiga Estació de Tren- acostumen a presentar un aspecte generós en aquest sentit. Tots els carrers més importants dels anys 20 i 30 comptaven amb importants fileres de plataners i d'altres espècies, cas de la carretera de Cardedeu, carrer Alfons IV, la mateixa carretera en el seu tram principal, carrer Joan Prim, carretera del Masnou, carrer Prat de la Riba, plaça Perpinyà, plaça de la Corona, la mateixa Porxada... 

Durant uns anys, bona part d'aquests arbres van ser tallats i canviats a causa de les obres de millora (clavegueram, ampliació de voreres...) que s'hi han fet. Afortunadament, molts d'aquells arbres comencen ara a tenir el protagonisme que els pertoca en molts carrers i ajuden a millorar les nostres vides. Granollers, malauradament, no està sobrada d'arbrades o zones boscoses. A espais com el passeig fluvial amb el seu Bosc de la Pau, parc del Lledoner i d'altres... els arbres plantats fa uns anys hi segueixen creixent. M'agradaria, molt, que aquest tema entrés en campanya. Coses per fer, n'hi ha.

dijous, 7 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 18 DIES 18 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 18 DIES 18 LÍNIES SOBRE EL 24M
Granollers, dijous, mercat: Tres paraules que fan una. Foto / PM

Si Josep Pla hagués fet parada i fonda avui a la Fonda Europa com va fer els anys 70 del segle passat, segurament hauria escrit ben bé allò que ja va escriure aleshores sobre Granollers, el dijous, el mercat i la fonda i els esmorzars de forquilla, ja que, si fa no fa, els seus ulls haurien contemplat el mateix paisatge que hi va veure aleshores. El d'aquest matí era tranquil a les 8, hora en la qual els paradistes arriben a l'illa de vianants amb els seus vehicles per descarregar els seus productes. 

El paisatge del mercat, sempre el mateix però sempre diferent, canvia la seva fisonomia poc a poc mentre espera l'arribada de les clientes, la gran majoria, entusiastes del remena aquí i remena allà a la recerca de la ganga que les permeti anar ben arreglades a preus ajustats. En poques hores, de 8 a 1 especialment, el mercat és l'exponent d'un passat que va ser ben diferent -amb presència de la pagesia local i comarcal- que ara dibuixa una cara homogènia i força semblant a la d'altres mercats que es fan a la comarca.

Imagino que, malgrat l'experiència -venim organitzant això del mercat des de l'any 1041- no deu ser fàcil controlar el seu perímetre, d'aspecte anàrquic però milimètricament municipalitzat. Del mercat, m'agrada tot i ben especialment, la gran velocitat amb la qual es renta la cara als espais que ha ocupat.

El mercat -més allà de l'alt cost que la seva neteja costa a la ciutat- no acostuma a ser tema de campanya electoral des de la diferència. Al contrari, el mercat uneix gairebé tothom, ja que tothom veu en ell un referent que ens ha diferenciat i encara ens diferencia. Hi ha molts pobles que tenen mercat, però només de Granollers i dels seus esmorzars de forquilla va escriure el mestre Pla.

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 19 DIES 19 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 19 DIES 19 LÍNIES SOBRE EL 24M
La Porxada, i l'Ajuntament al fons. Foto / PM

Manquen vint minuts per a les 12 de la nit i per la tele, l'entrenador del Barça explica les claus d'una victòria que ha fet molt feliços uns quants, entre els quals i d'una manera especial, els meus néts Marc i Martina, futboleros totals. L'amic Enric B. serà segurament en aquests moments un dels homes més feliços del món. El futbol té aquestes coses. Mentre jugava el Barça, els carrers de Granollers han guardat silenci com ja és costum en aquests casos. 

Jo no sé si la victòria del Barça jugarà o no a favor o en contra de la campanya, però imagino que sí, especialment en el cas d'aquells candidats culers que han de començar a partir de demà el seu partit especial amb ganes i entusiasme, conscients que molts d'ells s'hi juguen el futur. Molts d'ells començaran demà un partit que durarà quinze dies durant els quals els contraris posaran en pràctica tota mena de jugades.

A Granollers, els nou equips que s'hi presenten posaran en pràctica cadascú en el seu camp, imagino, ben diverses estratègies per tal de guanyar un partit que els ha de donar rendiments: l'alcaldia si és possible, representació, notorietat, poder, diners...  En el cas de Granollers el partit -esperarem a veure què passa fins el final del partit- s'inicia amb un  equip, el PSC de l'alcalde Josep Mayoral, al que tots volen derrotar. La campanya, que viurà uns quants episodis al carrer, tindrà com ja és norma nom de plaça de la Porxada, escenari habitual de trobades socials, polítiques, culturals, festives... 

Demà dijous, seran els de l'ANC els qui ocuparan l'espai. Dimarts ho faran els convergents d'Àlex Sastre amb Artur Mas; dimecres els socialistes... La plaça de la Porxada, amb l'Ajuntament al fons, es convertirà en àgora ideal de la ciutat aquests dies de campanya. Lògic. El marc també és important.


dimarts, 5 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 20 DIES 20 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 20 DIES 20 LÍNIES SOBRE EL 24M


La Carretera/illa de vianants, referent de la ciutat. Foto / PM

La dita forma ja tant del DNI de Granollers que fins i tot ha fet fortuna. Granollers és una gran botiga s'escolta sovint en rodes de premsa, conferències, actes comercials i socials... Durant molts anys, les botigues de Granollers del centre -les principals de la ciutat- així com d'altres establiments relacionats amb l'hostaleria van viure agermanades amb la carretera, una via principal que permetia el pas de vehicles a totes hores i gairebé en totes les direccions.

Acostumats a la presència dels cotxes en ple centre de la ciutat -fins i tot arribaven fins a la plaça de la Porxada i semblava ho més normal del món- el debat sobre la possibilitat de fer una gran illa de vianants semblava una empresa impossible. Les opinions eren ben diverses i fins i tot en la pròpia Associació de Comerciants Gran Centre hi havia dubtes sobre la seva idoneïtat.

Actualment, l'illa de vianants és una realitat gràcies a l'interès demostrat finalment des de l'Associació de Comerciants i gràcies també ben especialment al recolzament que van rebre des de l'Ajuntament, que va posar punt i final al pas de l'antiga N-152 pel centre amb una illa que ja voldrien tenir moltes ciutats. Des de setembre de l'any 2010 que va ser inaugurada pel president de la Generalitat Josep Montilla, l'illa hi ha anat sumant, per iniciativa de l'equip de govern socialista, carrers i metres quadrats amb una bona acceptació per part de la gent. El resultat és ben constatable -malgrat el mal rematat d'algunes zones- qualsevol dia i a qualsevol hora, especialment els dissabtes a la tarda.

En plena precampanya, l'illa de vianants forma part també dels temes que els polítics que hi participen posen a debat. Evidentment, hi ha qui veu semblances amb el cartró pedra de la Roca Village (botiga, botiga...), qui considera que hi ha més comerç que el del centre, i d'altres que hi veuen comerç, ciutat, qualitat de vida, compromís dels botiguers amb la ciutat... Pert cert, l'alcalde Mayoral recorda sovint que la Generalitat encara ha de pagar les obres en qüestió.

dilluns, 4 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 21 DIES 21 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 21 DIES 21 LÍNIES SOBRE EL 24M


 Cartell de l'Ascensió del dissenyador Lluís Llach

Fira del Bestiar de 1943. Foto / Brangulí-Col·leció Ajuntament de Granollers

L'alcalde Josep Mayoral i les regidores Alba Barnusell i Andrea Canelo acaben de presentar fa unes hores el programa d'actes de l'Ascensió. Ho han fet a la Sala de Plens de l'Ajuntament. Unes trenta persones han assistit a un acte que no aixeca massa passions. Llàstima! L'alcalde i les dues regidores han estat acompanyades -això sí que és responsabilitat fins el final- pel regidor de UDC German Cequier el qual, com ja és conegut, s'acomiada de l'activitat política... a la força. També hi havia uns quants representants de diversos àmbits, entre els quals Enric Gisbert, del Gremi d'Hostaleria, així com uns quants periodistes..

L'edició d'enguany de la Fira és la número 65. Lluny queda ja aquell 1943 i el primer certamen de la Fira del Bestiar, però una bona exposició de fotos organitzada des de l'Arxiu Municipal ens permet saber una mica més de com va començar tot plegat. L'Ascensió a Granollers és fira, festa...

La Fira i Festes de l'Ascensió entrarà en campanya d'aquí uns dies per partida doble, D'una banda, serà -ho és des de fa anys- tema de debat a causa de la diferència d'opinions que la qüestió suscita normalment entre els representants polítics locals. Preguntes com aquestes tornaran a escoltar-se aquests dies: Cal realment una Fira com la que s'organitza? S'hauria d'apostar per un altre model? La Fira, el 24M manarà, ens permetrà veure aterrar pel recinte firal més d'un polític en plena campanya electoral. La situació no serà nova. Per tant, l'Ascensió promet...

Els actes socials i culturals de la festa completen el programa de la fira. L'anunci de l'inici de la festa anirà a càrrec de la titular d'Educem, Anna Maria Duran, amb dos centres a la ciutat. Es tracta d'un acte previst pel proper dia 12 a les 7 de la tarda a la Sala Tarafa. Per cert, mai m'ha quadrat el fet que un acte tan singular de ciutat no compti amb la presència de tots els regidors municipals. Ho trobo més que significatiu.

diumenge, 3 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 22 DIES 22 LÍNIES SOBRE EL 24M

GRANOLLERS: A 22 DIES 22 LÍNIES SOBRE EL 24M

La Plana del Vallès des de Puiggraciós. Foto / PM

Diumenge. Dia d'altes temperatures a Granollers... Avui les boirines han ocupat bona part de de la vall del Congost. Des de Puiggraciós, des del santuari, la normalitat tenia a primera hora del matí nom de missa, visita de feligresos amics i presència d'esportistes per la zona que anaven i venien a peu, en moto, en bici... Els Cingles de Bertí són ben a prop i a partir d'aquí... tot pot passar. Santuari i monges benedictines omplen de vida tota la muntanya. Un plaer conversar amb elles i rebre els petons de l'amiga  Rosa. Avui des del Suí i ahir des de Puiggraciós, he seguit veient la panoràmica fotogràfica de la gran vall que ens agermana. Observo la Garriga, les Franqueses, Canovelles, Granollers, Montmeló... Tots units pel Congost, riu que és en campanya electoral des de fa molt de temps.

Formà part de la de 1979 quan era una claveguera a cel obert i ho és encara ara que és un riu on han tornat els peixos i d'altres espècies (entre elles, unes quantes bellíssimes aus). Aquesta recuperació, que ha d'anar a més i que ha costat i costa molts milions d'euros de fons europeus, és un dels actius que orgullosament presenta el PSC cada vegada que parla de temes mediambientals.

Socialment recuperat -centenars i centenars de persones hi passegem cada dia pel seu voltant-, el Congost es presenta com una bona oportunitat per sociabilitzar l'esport i deixar enrera un rebut més cada mes. El seu traçat,des de Puiggraciós es veu onduladament recte i horitzontalment verd.

De si son verdes o madures parlaven  aquest matí animadament a can Salsetes (Serrat de l'Ocata / principi del cel vallesà), en Pep i Pere Cornellas mentre observaven meravelalts la serralada del litoral intentant divisar la línia del mar. Pep Salsetes -tots ho sabem- que és de tot el Vallès, ho és també molt de Granollers. Encara sembla que el veig remenant la desaprofitada olla de la plaça de les Olles mentre prepara una de les seves receptes publicades al llibre (enhorabona mestre de mestres) La cuina dels vallesans, un llibre que hem de tenir els que tenim llibres del Vallès.

dissabte, 2 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 23 DIES 23 LÍNIES SOBRE EL 24M


GRANOLLERS: A 23 DIES 23 LÍNIES SOBRE EL 24M

Visió del Vallès des del cim del Suí al Montseny. Foto / PM

Dissabte especial de pont. Els carrers de Granollers eren a primeres hores del matí un oasi de tranquil·litat. Cap problema per a circular passades les set... Tres hores després, la calma era encara més gran i total al cim del Suí. Des d'aquest punt emblemàtic i significatiu del Montseny, la plana del Vallès presenta sovint les seves credencials de ben diverses maneres si tenim en compte les condicions climatològiques generals de cada dia i cada instant. Avui una suau boira que anava i venia deixava entreveure Cardedeu, Les Franqueses, Granollers, Canovelles....

Per a Granollers, Suí és igual a Montseny i Montseny és igual a Dr. Salvador Llobet, Agrupació Excursionista de Granollers, Museu de Ciències Naturals 'La Tela' i els ratpenats de Toni Arrizabalaga... I és també, entre d'altres moltes coses, una ruta que molts granollerins i vallesans -pujada del castanyer de Can Cuch...- fan al llarg de tot l'any i molt especialment aquests dies de primavera. Aquest matí, a l'espera d'una mica més d'aigua que faria despertar encara més les fonts i acabaria per omplir el pantà, la pujada ha estat un plaer compartit amb ocells, rierols...

Pels de Granollers, el Montseny és també un punt referencial quan volem situar la nostra ciutat en el mapa dels municipis amb I+D especial. Ens agrada dir que el tenim ben a prop i que estem orgullosos de la seva omnipresent i majestuosa presència, visible des de qualsevol dels nostres terrats i carrers.

De ben segur que els candidats granollerins a la cita electoral del 24M tindran en compte d'aquests i d'altres aspectes relacionats amb el Montseny, En els temps que corren -segons els d'Esquerra Republicana-Acció Granollers-, un dels rècords que ningú no discuteix a Granollers des de fa temps és el del rècord de ciutat supercontaminada. Totes les qüestions relacionades amb el medi ambient proper o no tan proper, adquireixen una gran importància aquests dies. Disposat a demanar, no estaria pas malament que l'aire pur que es respira al nostre estimat Montseny estingui la seva àrea d'influència purificadora fins a... Granollers. Si arriba amb força i bones condicions, potser ens ajudi a passar a uns altres aquest rècord que tan poc ens agrada. Posat a demanar...

Nota: L'ultratge al bust de Companys de Granollers amb la pintada d'una bandera espanyola a la cara no té nom.

divendres, 1 de maig del 2015

Granollers/24M: l'alcaldia com a objectiu - A 24 DIES 24 LÍNIES SOBRE EL 24M

1/05-15
GRANOLLERS: A 24 DIES 24 LÍNIES SOBRE EL 24



Palou, tarda del dia 1 de maig de 2015. Foto: PM

Dia 1 de maig de 2015. Falten exactament 24 dies per a la celebració de les eleccions municipals. A Granollers s'han presentat un total de nou candidatures. Els seus candidats són: Josep Mayoral (PSC), Àlex Sastre (CiU), José Maria Moya (PP), Josep Casasnovas (ICV-EUiA), Pep Mur (ERC-Acció Granollers), Maria Oliver (Crida per Granollers-CUP), Enric Meseguer (C's), José Miguel Acedo (Guanyem Granollers) i Josep Canal (Vox-Partit Família i Vida). Uns quants, entre ells l'alcalde, repeteixen, d'altres es presenten per primera vegada.

Durant els passats dies, uns quants, han presentat programa i candidats en actes públics. D'altres, encara han de passar per aquesta prova del cotó democràtic més elemental. Estarem atents a veure què passa. Això acaba de començar i els propers dies, políticament parlant, seran molt intensos. Avui, 1 de Maig, dos candidats, José Miguel Acedo* i Maria Oliver han format part del grup de convocants (CNT, CUP, PAH, Sense Papers...) i de de manifestants -una mica més d'una cinquantena- que després de baixar pel carrer Joan Prim, procedents de l'Oficina de l'INEM, han recalat a la plaça de la Porxada. Defensa d'un treball digne, crítiques al govern del PP, demanda de solucions per problemes relacionats amb els que no tenen papers, habitatge... Han convocat la CNT, Crida per Granollers-CUP, PAH, Sense Papers...

Lluny de la Porxada i a aquella mateixa hora, els sindicats majoritaris de Granollers, amb els seus secretaris comarcals al capdavant, Òscar Riu d'UGT i Lalo Plata de CCOO, participaven a la mani convocada a Barcelona.

A la tarda, des dels camps de Palou, aquestes i d'altres coses adquirien una importància relativa. Per a demà dissabte, uns quants partits han anunciat que hi seran presents al carrer Anselm Clavè amb l'objectiu de guanyar vots de cara a la seva cita especial del 24M. Els polítics entren en la campanya de la precampanya amb força i els de Palou amb els seus camps alguna cosa tindran a dir, tema aquest, el de Palou i els palauencs/ques, que també forma part del programa electoral.

*Els de Guayem Granollers (veure la seva pàgina de facebook) denuncien que se senten boicotejats per VOTV i diuen també que presentaran una denúncia davant la Junta Electoral. Ja comencem!