dimecres, 29 d’abril del 2015

Ple municipal de Granollers: Entre llàgrimes i adéus

Vista general de la Sala de Plens d'ahir al vespre.
 Els represetants del PSC i actual equip de govern.
 Els regidors del PP no continuaran.
Famílies desesperades econòmicament van explicar la seva situació. Fotos / PM

El d'ahir dimarts dia 28 d'abril haurà estat, segurament i pel que fa a Granollers, el darrer Ple municipal d'aquests mandat. La Sala de Plens registrava a 2/4 de 8 de la tarda l'entrada d'un dia de ple normal i destacava, això sí, la presència d'uns quants caps d'àrea de l'Ajuntament. Quan els regidors van prendre possessió dels seus llocs aviat es va veure que dels 25 regidors faltaven dos: Pius Canal de CiU i el substitut de la Maria del Mar Robles del PP, que per llista hauria d'haver estat Alejandro Esparza, però com sigui que la seva credencial no havia arribat a temps, el PP ha acabat la legislatura amb tres regidors dels quatre que hi ha tingut. Així, 23 van ser els regidors assistents.

L'ordre del dia costava de 12 punts, la majoria d'ells de tràmit i d'altres relacionats a aspectes municipals com la realització del sorteig públic per a la designació de presidents i vocals de les meses electorals per a les Eleccions Locals 2015 del 24M o la modificació d'uns articles corresponents a "Altres complements" en relació al complement de tornicitat i festivitat de condicions del personal funcionari de l'Ajuntament (Policia Local i altres), que semblava podria aixecar espurnes, però el tema fou aprovat amb els vots del PSC, ERC-Acció Granollers i ICV-EUiA, mentre que CiU i PP es van abstenir. Resultat, 15 vots a favor, 8 abstencions. I es va parlar també del Circuit, del més del milió d'usuaris dels autobusos...

Finalitzat el Ple, tots els regidors que no seguiran a la política activa des dels primers llocs de responsabilitat van tenir l'oportunitat d'intervenir per adreçar, si volien, unes paraules de comiat. Ho van fer tots. Per part del PP -¡ojo al dato!- va ser el seu portaveu Fermín Gutiérrez qui parlà en nom dels seus companys Javier Rojas i Pedro González*; per part de CiU, van intervenir Mariona Pons, German Cequier (ell volia seguir però els d'Unió així ho han volgut)** i Verònica Navarro, i per part del PSC fins a 6 regidors van fer ús de la paraula per deixar clar com vivien i com han viscut el seu pas per la política local, cas de Carles Cabanillas, Pietat Sanjuan, Juan Antonio Corchado, Carmen Garrido, Aroa Ortego i Pere Garcia.

Iniciades les intervencions de comiat... la temperatura emocional augmentà considerablement a la sala. Uns quants van tenir problemes per controlar les emocions, les llàgrimes van contagiar els plors d'amics i companys, qui més qui menys (també entre el públic) sentia un nus a la gola... Es va parlar d'entrega i unes quantes paraules van ser totalment transversals: agraïment, col·laboració, feina, companyerisme, satisfacció, orgull, dedicació, ciutat, passió, amics, política, família...

Durant uns quants minuts, la Sala de Plens em va semblar que no era la Sala de Plens que jo conec (sovint la de les diferències i les discrepàncies...), i vaig comprovar -ohhh!- que sí, que els polítics tenen cor i també entranyes, i que ploren i fins i tot -ho vaig veure, de veritat- s'emocionen arribat el moment. És evident -bon exemple el vostre, regidors que marxeu- que Sant Prudenci va fer bona feina ahir a Granollers.

Ara només falta que Sant Prudenci -i els actuals i futurs regidors municipals- ajudin en la mesura que puguin les famílies que tot plorant i angustiades van deixar molt clara en el torn de preguntes, la seva difícil situació econòmica. Afectades la majoria d'elles per qüestions relacionades amb l'habitatge (formen part de la PAH) van dir -Granollers, capital de la comarca, segle XXI, no ho oblidem- que viuen sense gas, llum...

*Som molts el que no entenen -i 'a mi el tema ni me va ni me viene' si no fos perquè sóc periodista- què han fet els del PP de Barcelona amb els del PP de Granollers. Fermín, Javier y Pedro, ("sou bona gent!"), han complert amb les seves responsabilitats i ara resten fora de la candidatura... 

** Unió de Granollers, greu error el vostre...

dimarts, 28 d’abril del 2015

Benito, un burgalés y un granollerense de pro

Benito Renes Sanz. 

Benito demostró que se puede ser al mismo tiempo de aquí (Granollers) y de allá (Burgos). Y lo hizo, como él hacía todo, desde la humildad, el compañerismo y la entrega desinteresada. Aquejado de una grave enfermedad, murió hace unos días en Granollers, ciudad donde residía desde hace años. Benito era un burgalés de pro nacido en la bonita ciudad de Lerma, a la que continuaba unido muy estrechamente. 

Benito era un hombre bueno. Benito era una buena persona. Lo sabemos bien los que tuvimos la oportunidad de pasar años de soltería con él recién llegados de nuestro Burgos querido -un nutrido grupo de jóvenes la mayoría que salíamos juntos por allá los años 80- y lo saben bien los granollerenses y vallesanos que le han conocido a partir de la relación que Benito ha mantenido con la parroquia de los Padres Franciscanos -su segunda casa- acompañando a enfermos y ayudando a los religiosos en lo que podía, y también a partir de su trabajo en el Hospital General de Granollers donde ejerció de camillero hasta su jubilación. 

Benito era la generosidad en estado puro. Siempre, pese a su enfermedad y a su delicado estado de salud, se preocupaba casi o tanto más por los demás que por sí mismo. Siempre con palabras de ánimo. Siempre dando ejemplo. Siempre siendo ejemplo. Siempre con la fe por bandera.

Su fallecimiento, desgraciadamente esperado desde hace meses, me llevó a pensar en él y en todas las experiencias primeras que viví con los jóvenes burgaleses y otros no tan jóvenes que durante los años 70 y 80 formábamos, como otros emigrantes recién llegados a Catalunya, un grupo que se reunía para salir juntos los fines de semana, ver los partidos del Burgos CF cuando venía a Sabadell o Sant Andreu... Durante su emotivo funeral, se removieron en mi interior éstos y otros recuerdos que a manera de testimonio destacó en una sentida y acertada intervención el amigo común Javier Gutiérrez.

Benito era un burgalés de pro pero lo era también de Granollers, ciudad en la que formó una familia y labró con esfuerzo y tesón muchos campos de bondad. A su mujer Cristina, a sus hijas Mónica y Raquel, y a sus nietos Pol y Martí, mi más sincero pésame. Evidentemente, Benito tenía apellidos. Eran y son -la siembra ha dado buena cosecha- Renes y Sanz. Benito, un saludo cordial.

Àlex Sastre de CiU: "Som el relleu de Granollers"

Àlex Sastre durant l'acte de presentació de la seva llista de candidats. Foto: CiU


La Sala Francesc Tarafa va ser l'escenari elegit ahir a les 8 del vespre per CiU de Granollers per presentar la seva llista i el seu programa. Unes 200 persones ompliren la sala totalment. La posada en escena, senzilla i austera, consistí principalment en la presentació, un per un, de tots els membres de la candidatura per par del seu cap de llista Àlex Sastre. Dominador de l'espai i segur en l'oratòria, el candidat de CiU presentà els seus companys des de la proximitat, d'una manera informal i directa tot destacant, entre d'altres coses, el convenciment que "som el relleu i estem preparats per dirigir la ciutat, per tant, som-hi". 

L'acte serví per conèixer -el lema no era massa conegut- un dels eslògans que els de CiU utilitzaran els propers dies de campanya electoral i que, lletra a lletra, van anar formant a ritme de presentació dels candidats: "El relleu per a Granollers". Com ja era conegut, la nova llista de CiU destaca, en paraules de Sastre, "per la seva renovació, el seu rejoveniment i la capacitat de tots els seus integrants per dirigir el futur de la ciutat".

La llista de CiU que encapçala Sastre, de 31 anys -el més jove de tots els candidats de Granollers-, està formada en els primers llocs per Josep Maria Noguera (núm. 2), Oriol Vila (3), Eugènia Llonch (4), Amanda Ramos (5), Enric Tarradellas (6), Rosa Blázquez (7), Ramon Anton Brossa (8)...  Els de federació nacionalista, que actualment compten amb sis regidors a l'Ajuntament, van deixar clar que "en aquesta campanya trencarem tòpics i demostrarem que tenim un projecte de progrés per a la ciutat".

El seu programa presenta -"no cal fer el llibre gordo de Petete", va dir l'Àlex- 12 propostes programàtiques que van des de la prioritat per les persones i tot allò que té a veure amb la justícia social, fins el ferm compromís com a formació política amb el procés sobiranista. Algunes de les propostes de les quals va parlar són: Rehabilitació pisos buits, aposta pels plans de xoc i ajuda als aturats i als autònoms, recolzament a les entitats socials culturals i esportives, finestreta única, definició del Pla Estratègic de la ciutat, Pla Granollers Accelera, Potenciació de l'Hospital, millora de l'Ensenyament, creació d'una oficina d'atenció a les entitits i posada en marxa de llocs de trobada per a elles, impuls de Roca Umbert, construcció d'un nou camp de futbol i suport a l'esport local, Granollers 12-12 (celebració d'un esdeveniment singular cada mes a la ciutat), enfortiment del model de la Fira de l'Ascensió, Policia de Barri, Fira Agrícola a Palou, nou Pla de Mobilitat, projecció de la ciutat amb l'ús de les noves tecnologies, política transparent i participativa, avançar en eficàcia a nivell municipal...

Passaven les 9 de la nit i CiU, que espera comptar en la campanya electoral amb la presència d'Artur Mas, finalitzava l'acte a ritme dels Segadors.

dilluns, 27 d’abril del 2015

Ha mort Joan Pi i Cabanas

Joan Pi al Parlament de Catalunya.

Tenia 93 anys, era de Granollers i un lluitador incansable en la defensa dels drets de tots aquells que van patir les conseqüències de la Guerra Ciivil. Va morir dissabte passat i en fer un recordatori de la seva vida just és destacar el paper que va jugar al capdavant de l'Associació d'Exinternats del Franquisme a Catalunya, una entitat que treballa per recuperar de la memòria històrica col·lectiva totes aquelles persones que van lluitar per les llibertats democràtiques i nacionals i que les represàlies viscudes durant el franquisme no caiguiin en l'oblit. 
Durant molts anys, la seva tasca consistí en defensar els drets de milers de persones que havien caigut en l'oblit i treballà tanmateix per aconseguir ajuts per aquelles persones que, a conseqüència de la guerra, passaven per dificultats. Ho va fer a la seva ciutat, al Parlament de Catalunya...
En clau local, a Granollers, en Pi havia format part de la Comissió del Bombardeig de Granollers i els seus testimonis es van sumar al d'altres persones que van viure, com ell, les conseqüències de la guerra, ja que ell va passar força temps a diversos camps de concentració.
A la redacció de Revista del Vallès del carrer de Girona, vam parlar sovint d'aquests i d'altres temes i sempre recordo el seu orgull per defensar els més desfavorits mostrant sempre un paper conciliador. Els últims anys de la seva vida, les seves activitats van minvar una mica en haver de tenir cura de la seva muller.
 L'any 2013 i amb motiu de la commemoració del 75 aniversari del bombardeig de Granollers, el testimoni d'en Pi va servir per recordar, una vegada més, aquells tràgics fets. Van ser molts els anys que vaig comptar amb el seu ajut i les seves col·laboracions.




dimarts, 21 d’abril del 2015

De roses i llibres -i si aquests són d'autors comarcals, encara millor-

Autors comarcals i parada de roses a la Porxada. Foto / PM


23 d'abril, Sant Jordi, dijous, Granollers, mercat. Més significacions sobre Granollers en una frase, impossible. Avui al matí, fruita, roba i productes mil compartiran espai (a places i carrers del centre) durant unes hores amb les parades de llibres i roses. La fotografia del tradicional mercat ampliarà visions i mirades fins el migdia. Després, tot seran roses i llibres, i llibres i roses en fotogràfica panoràmica total.

I un any més, la plaça de la Porxada -ara també s'hi ha posat molt de Sant Jordi el carrer d'Anselm Clavé- tornarà a acollir les propostes que els llibreters (cada dia menys a la ciutat malauradament) presenten tot il·lusionats amb la confiança de fer calaix i superar en vendes el Sant Jordi de l'any passat, el de fa dos anys... I, com sempre, també, de roses i de llibres n'hi haurà de totes les mides i de tots els colors. La cita amb la tradició (roses per a elles, llibres per a ells) convertirà el gest, ja se sap, en mostres d'amor i felicitat. Felicitat a través de les roses, felicitat a través dels llibres. A la Porxada, als carrers... hi haurà per remanar i elegir roses i llibres mil amb presència d'entitats (Oncovallès...), partits polítics, organitzacions...

Jo, com acostumo a fer des de fa uns quants anys, compraré la rosa i [espero que em comprin] els llibres en la Porxada. La rosa en una de les parades situades -així ha de ser- al costat de la Pedra de l'Encant, i els llibres en la parada que la Gralla destina a fer conèixer i vendre els títols d'autors comarcals. Malauradament, ja fa anys que no puc adquirir -[que no em compren, volia dir]-(em falta butxaca i també espai per tenir-los) totes les novetats que es publiquen, però és un plaer veure junts tanta creació vallesana. Enhorabona als seus autors, persones sovint sacrificades que fa un gran esforç per veure publicats els seus llibres.

A Granollers -ahir dimecres la periodista i escriptora Anna Ballbona va llegir a la tarda un emotiu i gran pregó de Sant Jordi amb els relats familiars (de la seva mare i àvies principalment), com a punt de partida de la seva experiència personal amb la literatura i els seus autors preferits, entre els quals uns quants de vallesans- una setantena d'escriptors de la comarca van participar en la trobada especial que des de fa uns quants organitza l'Ajuntament un dia abans de Sant Jordi. La foto de grup, sempre rellevant, posa marc literari a una jornada de moltes il·lusions. Molts d'aquests autors segurament seguiran per la Porxada durant tot el dia d'avui dijous amb el desig de signar tants llibres com els demanin. Si s'apropen a ells, segurament els faran una mica més feliços. Són escriptors i tenen cor. De veritat. Ah, per cert, editorials com la granollerina Editorial Alpina també tenen alguna cosa a dir en un dia tan llibreter aquest amb unes quantes propostes per les quals ha apostat últimament.

Alguns dels autors comarcals que aquest any presenten llibres -apostin per ells- són: Donat Putx (Jaume Sisa, el comptador d'estrelles), Pep Salsetes (La cuina dels vallesans), Martí Boada (Primavera al Montseny), Montserrat Ponsa (Vicenç Gual, la fortuna de ser), Marina Martori (Per pur plaer), Esteve Plantada (Fosca límit), Josep Masats (El gall de la teulada), Ramon Ferrandis i Jordi Ribó (30 anys i 1 dia. Visions del 80 al Vallès Oriental), Montserrat Tura (Estirant el fil. Quan el PSC va abandonar el catalanisme), Dolors Porredón (Visc a Formentera. Retrats i converses), Quim Brustenga (Roba estesa),  Marina Martori i Alexandre Parelló (La trobada), Jordi Puig (L'hort del segon orígen), Joan Sala Vila (BM Granollers. Camí d'una filosofia), Josep Ribas (Els ocells del Montseny), Jaume Rodri (Jesús busca Jesús), Mercè Masjuan (Descobrint Marata. Del poc que en sabem, encara en sabem prou), Toni Argent (Las claves de tu éxito), Víctor del Árbol (Un millón de gotas), Albert Benzecry Fortuny (La Garriga dia a dia. Volums 5 i 6), Roberto Giménez (La Moción de Nériz), Encarna Jiménez de la Cruz (Cuando duele el alma) Mariano Pagès (Estels, ermites i esglesioles del Montseny), Antoni d'Armengol (Els catalans de Guinea), Diego Solà i Pau Farell (Una història granollerina), Santiago Campeny (La llave que rige nuestro universo), Francesc Roma (La guerra de silencis), Jaume Rifà (Dones santfostenques de la postguerra), Núria Ribalta (La llavor de la revolta), Ada Parellada i Xavier Solanas (La cuina del ganxet), Oriol Miró (Restes i vestigis de la Guerra Civil), Rosa Serra i Clara Sáez (Blancor), Enric Garcia Pey (Recull onomàstic de les Franqueses del Vallès. Noms de casa i de lloc), Alfred López (Vuelve el listo que todo lo sabe), Núria Bellavista (La fàbrica vella de Bigues), Ramon Monton (L'irresistible encant dels encantats), Vicenç Altaió i Museu de Granollers (Jordi Benito, Idees com a imatges / Documents com a obres d'art 1971-1984), Eulàlia Canal i Elena Frauca (La Gina dins el mirall), Assumpta Montellà (Lletraferides), Jordi Esteban (Mots amagats), Rodolf Puigdollers (La Sagrada Família de Barcelona), Marta Bretó (Del Congost a la Calma), Pere Robert (Excursions i caminades pel Vallès), Damià Barbany (Castells i Planas de Cardedeu, constructors d'escenografies), Pruden Panadès (Un pot)...
Feliç diada de Sant Jordi!


CiU potencia la seva presència al carrer

La federació nacionalista, en campanya. Foto / CiU 

Els partits polítics que participen en la campanya electoral del 24 intensifiquen aquests dies la seva activitat. A Granollers, tot just quan manquen només unes hores per saber quins partits i grups es presentaran finalment a les eleccions, el panorama es va clarificant de mica en mica. En uns quants casos, com passa amb CiU, coneguda la llista electoral que encapçala Àlex Sastre, ara és el moment d'intensificar la seva presència al carrer amb el contacte directe amb els ciutadans.

És l'hora també de les xarxes, de les fotos i dels missatges directes. CiU de Granollers es presenta al 24M amb una renovada llista en la qual destaquen, després del canvi de candidat -Pius Canal deixa pas a la joventut després de la seva experiència com cap de llista i com a regidor-, uns quants moviments i algunes incorporacions. 

Dels actuals regidors del grup nacionalista, Josep Maria Noguera (54 anys, economista, veu crítica amb els comptes municipals durant aquests passats quatre anys) passa del número sis al dos, fet que demostra la confiança que té amb ell l'Àlex Sastre. En el camp de les incorporacions cal destacar, entre d'altres, la presència de l'enginyer Oriol Vila (núm. 3), que tornarà a l'Ajuntament després de la seva experiència com a regidor en el període de 1999 a 2003, així com la de l'exsocialista Amanda Ramos (núm. 5), que formà part de la llista del PSC de Josep Mayoral l'any 2007 (núm. 19).

El candidat de CiU tindrà l'oportunitat en aquesta ocasió de demostrar la seva capacitat de lideratge després de passar per la dura prova de l'oposició. Les seves intervencions en uns quants plens municipals en qualitat de portanveu (estat de la ciutat...) han servit per veure un Àlex amb capacitat dialèctica, coneixedor de la ciutat i al dia en tots aquells temes que configuren la realitat de Granollers. 

CiU, que fins ara no ha fet massa actes per fer conèixer els seus candidats o el seu programa electoral, té actualment sis regidors a l'Ajuntament de Granollers i és el principal partit de l'oposició. Durant aquests dies, els seus candidats, i així es constata en la seva publicitat i en els seus missatges, repeteixen que ells decidiran el futur de la ciutat després del 24M.

Nota: Des de CiU anuncien [dimarts 21, 12 migdia] nous actes pels propers dies. Dimecres 22, a les 19,30 hores, a la plaça Folch i Torres, valoració i presentació de campanya; i dilluns 23, a la Sala Francesc Tarafa, a les 8 del vespre, presentació de la llista i del programa..

Llista de candidats:

1.- Àlex Sastre (CDC)
2.- Josep Maria Noguera (CDC)
3.- Oriol Vila (UCD)
4.- Eugènia Llonch (CDC)
5.- Amanda Ramos (independent)
6.- Enric Tarradellas (CDC)
7.- Rosa Blázquez (UDC)
8.- Ramon Anton (CDC)
9.- Clàudia Escalé (CDC)
10.-Palmira Serrano (indpependent)
11.-Joana Guillén (independent)
12.-Albert Canet (CDC)
13.-Alicia Monte (CDC)
14.-German Cequier (UDC)
15.-Pere Ribas (independent)
16.-Màrius Catafal (JNC)
17.-Jordi Torrens (CDC)
18.-Joan Estapé (independent)
19.-Dolors Pla (UDC)
20.-Pasión González (CDC)
21.-Albert Jiménez (CDC)
22.-Meritxell Corbera (independent)
23.- Josep Jodar (CDC)
24.-Patrícia Brotons (independent)
25.-Salvador Pardo (CDC)

S26.-Carles Morell (CDC)
S27.-Pilar Prieto (CDC)
S28.-Pere Soldevila (UDC)
S29 Verónica Navarro (CDC)
S30.- Mariona Pons (CDC)
S31.-Josep Serratusell (CDC)
S32.- Pius Canal (CDC)


diumenge, 19 d’abril del 2015

EL PSC de Granollers presenta públicament la llista de candidats

Sala Tarafa: dissabte 18, 7 tarda, presentació llista del PSC de Granollers. Foto / PSC

Dia. ahir 18 d'abril: hora, les 7 de la tarda; marc, la Sala Francesc Tarafa de Granollers. El PSC de Granollers que lidera Josep Mayoral de cara al 24M presentà ahir en societat la seva llista, coneguda ja des de fa uns dies.

L'acte, amb una resultona posada en escena (color vermell per tot arreu), comptà amb la presència d'unes 200 persones que ompliren justament la sala. Els primers mestres de cerimònies foren l'exalcalde Josep Pujdas i l'exregidora l'Anna Maria Palé, referent del socialisme granollerí d’un passat encara recent.

Els candidats (de dos en dos, sols, en directe, a través del vídeo en aquells casos que no hi eren presents...) es van presentar cadascú d’ells a la seva manera i al seu estil. Intervencions preparades, curtes, directes, emotives... Tots ells van dedicar a la ciutat i també a Mayoral, força piropos: Granollers m'apassiona, Granollers m'encanta, Granollers m'emociona, Granollers em motiva, Josep Mayoral és un mestre, Mayoral és el nostre líder…

Algunes coses van restar ben clares: segons ells estimen Granollers;  tenen passió per la política; porten la ciutat al cap, als peus i al cor, i tenen un líder, Josep Mayoral. I algú va anar encara més lluny en afirmar que Mayoral és un alumne avantatjat del gran Confucio.

Convençuts de les seves  possibilitats -"si treiem 13... va dir Mayoral"-  els del PSC de Granollers es presenten com l'esquerra que vol compartir el govern de la ciutat amb tothom. Satisfets de la feina feta, es van mostrar contents de la tasca realitzada i només en comptades ocasions -cas de la recentment incorporada Mònica Oliveres- es van fer referències a les mancances o autocrítiques. L’arquitecta Mònica, una de les persones que sembla tindrà responsabilitats de govern, va parlar de "pensar i repensar la ciutat, ja que hi ha febleses, evidentment".

 L'acte va servir per fer la foto de grup de la candidatura i constatar el recolzament  que tots els candidats reben del seu líder Josep Mayoral, que es va congratular de “tenir un equip potent per governar la ciutat” i d’haver tingut l’ocasió, va dir, “de trobar persones decidides a treballar per la seva ciutat”. 

Per cert, la paraula ciutat va ser una vegada més [en un acte del PSC]  amb (persones, gent…) la més utilitzada. I un segon per cert: des d’aquest matí en el meu faceboook (amb GRSMayoral2015 treballant a tope) “Granollers ens encanta” m’envaeix amb fotos... La campanya ha arribat a les xarxes amb força. 

divendres, 17 d’abril del 2015

ERC-Acció Granollers de Pep Mur presenta la llista

Els candidats d'ERC-Acció Granollers i acte de presentació de la llista. Foto: ERC-AG

ERC-Acció Granollers presentà ahir a la tarda a la sala d'actes del Museu davant d'unes cinquanta persones -la convocatòria estava feta gairebé en clau interna- la llista de candidats que presentarà a la cita electora del 24M. Des de fa unes setmanes, els d'ERC-Acció-Granollers venien presentant ja uns quants candidats, entre els quals els candidat a l'alcaldia, Pep Pur, i d'altres integrants que aniran en els primers llocs: Pep Mur, Núria Maynou, Chachir El Homrani, Mariona Serra, Pau Llobet...

Segons va dir en Pep Mur, "es tracta d'una llista oberta, integrada per molta gent independents que dóna suport al projecte soberanista amb capacitat per fer un nou Granollers". En total són 16 els independents que formen la llista, destacant igualment la presència en la llista de persones que provenen d'AVANCEM, la JERC, RCAT...

El candidat d'ERC-Acció Granollers, que actualment compta amb un regidor a l'Ajuntament de Granollers, es va mostrar content de "comptar amb un equip potent i capaç de fer propostes per aconseguir un nou canvi a Granollers".

En aquest sentit, no van mancar les crítiques al PSC que lidera Josep Mayoral en destacar, com va fer Jordi Solsona (núm 7 de la llista), que "els socialistes fan una política de saló", assenyalant igualment que "malgrat governar la ciutat amb majoria absoluta, la ciutat presenta mancances importants".

Pep Mur aprofità l'acte per denunciar la injustícia que segons ell suposa que ciutadans i ciutadanes de Granollers amb ganes de participar i fer propostes no puguin participar de la política local per temes burocràtics derivats de la seva nacionalitat. Aquest és el cas -ell era present a l'estrat- de l'Ahmadou Tidiane, nascut al Senegal i amb més de 10 anys de residència a Catalunya, que no ha pogut anar a la llista oficial d'ERC-Acció Granollers ni tampoc podrà votar a les eleccions del 24M. Va ser el propi Ahmadou qui va lamentar aquesta situació tot dient que "existeixen 10.000 Ahmadous que porten aqui 8, 9 o 10 anys i que tenen ganes de fer coses i no poden. Molest amb aquesta situació, Mur anuncià que "l'Admadou forma part de la llista d'ERC, en el número 36, encara que sigui de forma extraoficial".

Els d'ERC-Acció Granollers consideren que, davant del repte del 24M, són perfectaments possibles tots els esforços per aconseguir un nou País i un nou Granollers.

La llista de candidats d'ERC-Acció Granollers:

01.- Pep Mur
02.- Núria Maynou (independent)
03.-Chakir El Honrani
04.- Mariona Serra (independent)
05.- Pau Llobet
06.- Guillem Pujadas (JERC)
07.- Jordi Solsona (AVANCEM)
08.- Laura González (independent)
09.- Joaquim Bosch (independent)
10.-Estel Armengol (independent)
11.- Josep Maria Catot (JERC)
12.- Núria Valls (independent)
13.- Ferran Raga
14.- Maria Llerda
15.- Modest Belles
16.-Josep Maria Massons (independent)
17.- Maria Dolors Martínez (independent)
18.-Àlex Mir (JERC)
19.- Maite Ventura
20.- Jaume Serra (independent)
21.- Marta Aragó (independent)
22.- Rosa Guitart (independent)
23.- Josep Bach (independent)
24.- Marc Escarmís (RCAT)
25.- Joan Antoni Cerdà

S26.- Isabel Alcalde
S27.-Manel Balcells
S28.-Jaume Profitós
S29.- Assumpta Castells (independent)
S30.- Sandro Bosch (independent)
S31.- Jaume Guinot (independent)
S32.- Manel Gener
S33.- Dolors Maimir (independent)
S34.- Antònia Entrena (independent)
S35.- Joan Sitjes




dijous, 16 d’abril del 2015

VO: adéu Castellcir, adéu Granera, adéu Sant Quirze i adéu Castellterçol


Adéu a quatre municipis del Vallès Oriental. 


Catalunya tindrà 42 comarques i el Vallès Oriental tindrà 39 municipis en lloc dels 43 que té actualment. La causa? La decisió dels habitants d'aquests municipis i sis mes d'Osona i el Bages per formar la nova comarca del Moianès. La nova comarca, petita en extensió, estarà formada per Moià (que exercirà de capital), Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze de Safaja i Santa Maria d'Oló. El Parlament de Catalunya aprovà ahir el projecte de llei que crea la nova comarca, amb prop de 13.000 habitants.

La comarca del Vallès Oriental perd quatre municipis amb unes característiques molt singulars: zona muntanyosa, lluny (és un dir) de Granollers, clima fred i sa... Com ja van posar de manifest fa uns dies quan es va fer la consulta, un 84,44% de les persones que van votar es va pronunciar a favor de la creació de la comarca. Els alcaldes que governen actualment aquests municipis ho han tingut clar i clarament han conduït el procès fins el final, que es concretarà amb la constitució de la nova comarca una vegada hagin passat les eleccions municipals del 24 de maig.

En tot aquest procès he trobat a faltar unes quantes opinions de representants polítics comarcals sobre el tema. És veritat que en ple procès sobiranista, no està de moda no reconèixer el dret dels ciutadans, com és el cas, a decidir les coses que volen. Però hi ha silencis que resulten sospitosos si considerem que són quatre municipis que formen part d'una comarca, el Vallès Oriental, que veurà alterat el seu mapa d'una manera important. De 43 municis passarà a 39. Per tant, adéu Castellcir, adéu Granera, adéu Sant Quirze i adéu Castellterçol. I ja sabem els fronts que té plantejats la comarca: Baix Vallès, Baix Montseny? Possible unió del Vallès Oriental i Vallès Occidental... Per capitalitat Granollers amb aquesta marxa? Ha fet alguna cosa el Consell Comarcal del Vallès Oriental per impedir la seva marxa?

Tinc la sensació que si les seves queixes es fonamenten en el fet que no rebien bons serveis, malament per part dels consells comarcals dels quals en formaven part, ja que no estem parlant de distàncies quilomètriques astronòmiques en cap cas. Si es tracta d'una qüestió identitària haurem de coincidir que les sensibilitats manen. Per tant, ja nomès ens queda desitjar sort als nous veïns de la nova comarca. El Vallès Oriental també limitarà amb el Moianès.

dimecres, 15 d’abril del 2015

Fonda Europa, blanc i negre


Canvis a l'uniforme dels cambrers de la Fonda. Foto / PM

La notícia no és d'ahir, sinó de fa uns dies... Els habituals de la Fonda Europa de Granollers ja han pogut familiaritzar-se amb la nova vestimenta que presenten els cambrers d'aquest centenari establiment del carrer Anselm Clavé fundat el 1771. 

L'escriptor Josep Pla ja va parlar de la seva elegància quan visità la fonda els anys 60 i el caràcter seriós i de categoria que imprimien els seus cambrers amb la camisa blanca, la pajarita, la jaqueta i davantals negres i el seu tovalló de quadres a la mà o a l'espatlla... Des de fa molts anys, aquest uniforme ha acompanyat el dia a dia dels seus cambrers, però en temps de canvis com els que estem... el seu propietari, Ramon Parellada, ha decidit fer alguns retocs en la vestimenta dels professionals que hi treballen. Així, des de fa uns dies, el nou uniform és veu gairebé sense mirar, ja que la jaqueta negra ha estat canviada per una de blanc impol·lut, acompanyada d'una corbata de color negre... 

Impossible no veure els cambrers des de qualsevol raconet de l'establiment! Impossible no fixar la mirada en un uniform que, qui més qui menys, pot associar amb imatges cinematogràfiques de cambrers amb molt d'ofici en establiments referents del l'hostaleria, el fondisme o d'altres més moderns que naveguen per tots els mars del món.  

Pel que es veu -així ho he constatat aquest matí mentre feia un cafè- el canvi facilita comentaris de tota mena entre els clients, una situació a la qual ja està acostumat en Ramon quan toca alguna cosa de la Fonda, patrimoni que molts granollerins i vallesans consideren com a propi. 


Va passar amb la reforma de les habitacions, seguí amb els canvis realitzats a la cafeteria (desaparició de les taules de fusta i del terra de marbre de color blanc i negre -encara aguanta la taula rodona on dinava sovint la família Parellada-Garrell-), es repetí amb el nou enllumenat que van posar i... torna ara amb l'uniforme dels cambrers. És la força de la Fonda! No es talli, digui la seva: m'agrada, no m'agrada...

dimarts, 14 d’abril del 2015

'Per pur plaer' i la literatura eròtica de la Marina Martori

Ada Parellada i Marina Martori. Foto / Editorial Alpina


L'escriptora Marina Martori compta ja des de fa uns dies amb un nou lllibre que sumar  a la seva llarga llista de títols publicats. Ahir dilluns al vespre, dia primaveral, la temperatura ambiental pujà una mica-força-bastant-molt a la llibreria la Gralla de Granollers, escenari de la presentació del llibre Per pur plaer, una manera de contes, microcontes, imatges, poemes, jocs, de paraules i intercanvis d'allò més eròtics segons remarquen des d'Editorial Alpina. El llibre forma part de la col·lecció Marcòlic.

L'acte de presentació comptà amb l'assistència de l'autora i de la restauradora i escriptora Ada Parellada, coneixedora -s'ha llegit el llibre i diu que està entusiasmada- dels bons condiments que ha posat la Martori en els seus relats, que parlen del plaer solitari..., un camp aquest ja conreat en d'altres títols com M'ha posat a cent que no portis calces, M'ha posat a cent el teu consolador vermell...
Aparentment innocent sempre ella en els seus relats, no ho és gens la Marina literàriament parlant, ja que els seus relats transpiren, com és el cas, la realitat d'allò que vol transmetre, i si d'erotisme es tracta, ja se sap quines són les conseqüències més lògiques de les quals ens contagiem ràpidament: ganes de llegir i rellegir, necessitat de descobrir nous camps (literaris) i noves experiències (lectores) amb la corresponent pujada de temperatura (ambiental i... corporal). Els relats de la Martori, com ella mateixa, tenen aquestes i d'altres coses interesants. 

Ben compenetrades en el tema, l'Ada i la Marina no es van posar d'acord però, a l'hora de veure sensualitat en les botifarres, que segons sembla 'posen molt/molt' a l'Ada, acostumada a ficar-les siguin blanques o negres allí on cal i amb precisió perquè facin bon gust, i no tant a la Marina, que prefereix d'altres excel·lències.

El llibre està dividit en dues parts: la primera, Entrant en Matèria, són relats que parlen del plaer solitari i han estat escrits per la Marina. La segona, Matèria en Fusió, són relatsi imatges que d'altres autors han ofert a la Martori i que ella ha retornat (com si d'un joc literari-eròtic es tractés) amb un conte com a resposta. Entre els col·laboradors (ai que em sap de greu Marina no haver estar a l'altura!) destaquen: Eloi Vila (pròleg), Carme Sánchez (epíleg), Joan Tharrats (portada). També hi ha textos d'Ada Parellada, Raül Romeva, Teresa Sagrera, Miquel Martin, Núria Pujolàs, Àlex Sastre, Carme Ballús, Jordi Masó, Montserrat Aloy, Josep Vilagrasa, Carol Badillo, Jesús M Tibau, La Dansa del Ganxo...

diumenge, 12 d’abril del 2015

Crida per Granollers-CUP presenta les seves credencials


Candidats de Crida per Granollers-CUP i presentació per part 
de Maria Oliver  i Eduard Navarro. Foto: PM

Una nova formació, Crida per Granollers-CUP acaba de presentar públicament les seves credencials a la ciutat de cara a la cita electoral del 24M a Granollers. L'espai elegit ha estat els jardins dels habitatgess que ara ocupen l'antiga fàbrica tèxtil Can Comas del carrer de Sant Jaume. Caràcter reivindicatiu de l'acció, record dels treballadors i treballadores que hi van passar per aquesta i d'altres indústries locals reconvertides a partir de la bombolla urbanística, i ganes per mostrar els candidats d'una formació que provenen dels barris, ateneus, casals, entitats, assemblees socials i culturals, espais agrícoles...

La candidatura de la Crida per Granollers-CUP pretén representar el projecte desenvolupat en els últims mesos per l'Assemblea Oberta Municipalista (AOM) per articular, diuen en un comunicat que han lliurat als mitjans de comunicació, una proposta d'esquerra transformadora i anticapitalista que aposta per la defensa de les classes socials a travès de vuit eixos prioritaris: lluita contra l'atur i pel dret a l'habitatge; serveis i subministraments remunicipalitzats i fiscalitat democràtica; educació pública i no segregadora; defensa de la sanitat pública; lluita contra el masclisme i per la igualtat de gèneres i opció sexual; mobilitat sostenible, model de decreixement energètic i defensa del territori contra l'especulació; aposta per la participació directa, la transparència i regeneració democràtica de les institucions; i per un model econìmic, cultural i d'oci més social, responsable i solidari.

L'acte de presentació de la llista ha comptat amb la participació de la candidata Maria Oliver (38 anys, professora d'Institut) i d'Eduard Navarro, que han llegit junts un text sobre el programa, ideari, caracterísques de les persones que formen la candidatura, objectius... Els seus representants consideren que "Granollers és troba en una crisi sistemàtica" i que cal fer molt més en el camp social, amb incidència especial en tot allò que té a veure amb els aturats, educació, habitatge, desnonaments...

 Els de la Crida per Granollers-CUP tenen clar que "el municipalisme ofereix l'oportunitat de treballar per la independència" i que ells són partidaris "de la ruptura democràtica amb l'Estat espanyol".

La CUP no té cap representant actualment a l'Ajuntament de Granollers. La composició de la llista és:

1- Maria Oliver
2. Eduard Navarro
3. Marta Cobeña
4. Pep Medina
5. Sònia Angelats
6. Xavi Garcia Espada
7. Eli Sànchez Ros
8. Xose D. Lombao
9. Laia Izquierdo
10. Josep Sàn chez Mejías
11. Núria Ruera
12. Hilari Cuadriello
13. Laura Samitier
14. Josep Maria Gontan
15. Mar Macías
16. Roger Vergès
17. Pili Canillas
18. Albert Pons
19. Sofia Lòpez
20. Aleix Vidal Gaya
21. Lola Reche
22. Alberto Segura
23. Sara Colorado
24. Esteban Martínez Brao
25. Agustí Corominas

S1  Elena Pino Galbany
S2  Jordi Farrés i Llobet
S3  Maria Sánchez Reche
S4  Oriol Foz
S5  Rosa Montañés
S6  Pep Mogas
S7  Idoia Mendieta
S8  Santi Andalús
S9  Rut Masat
S10  David Gener

dissabte, 11 d’abril del 2015

L'ICV-EUiA de Granollers de Casasnovas, a punt

                           
Josep Casasnovas amb integrants de la llista. Foto /  PM

Els homes i les dones d'ICV-EUiA de Granollers que acompanyaran Josep Casasnovas, candidat d'aquesta formació a les eleccions del 24M, ja tenen noms i cognoms. La presentació pública ha tingut lloc aquesta tarda a la sala l'Aplegador de Roca Umbert.

Els d'ICV-EUiA han tornat a l'espai de l'antiga empresa tèxtil -per cent, on uns quants dels seus candidats hi van treballar els anys 70 i 80 del segle passat- per parlar de persones amb noms i cognoms, els 25 que configuren la llista principal i els suplents,

El repàs per les seves referències personals, ben conegudes per Josep Casasnovas, han servit per situar dins el panorama social del qual en formen part els candidats, aspectes estretament relacionats amb el món del treball i els treballadors (amb més d'un candidat a l'atur), la ciutat (molts d'ells viuen als barris i els coneixen be), l'ecologia, el medi ambient, les ONG, les plataformes actives socials (PAH...), entitats, sindicats (CCOO és el seu referent i un sindicalista de pro, Manolo Cruz tanca la llista), els nou vinguts i els seus problemes....

Després del casament entre ICV i EUiA (en un principi semblava que el divorci podia ser possible), tots s'han mostrat feliços, contents i disposats a tenir un muncipi -Granollers- d'esquerres, sent fidels al seu lema general de campanya per la Dignitat,els  Drets i la Demodràcia.

La foto final amb Josep Casasnovas, gran coneixedor i aficionat a la fotografia, ha posat punt i final a una presentació que vindrà precedida d'altres actes amb el programa com a objectiu d'una campanya electoral que ja i a marxes forçades, el calendari obliga, està posant noms i cognoms a tots els candidats.

Els homes i les dones que acompanyaran Josep Casasnovas en el viatge del 24M són:

2-MIGUEL PUERTAS GARCIA
3-LAURA ONDOÑO GUTIERREZ (INDEPENDENT)
4-PACO GALAN GORDILLO
5-ELENA VAZQUEZ
6-ELENA PUENTE ROCA (INDEPENDENT)
7-ALEJANDRO POSTIGO MARTIN
8-ARACELI ORELLANA ARANDA
9-SUSANA MARTINEZ RODRIGUEZ (INDEPENDENT)
10-MARIO RODRIGUEZ PRIETO
11-CONCHI CARUDA MARTINEZ
12-JAVIER TRESGALLO CANO (INDEPENDENT)
13-ARSENIO DEL BARRIO
14-CARME SANCHEZ RICO (INDEPENDENT)
15-NOELIA NARVAEZ PEREZ (INDEPENDENT)
16-ALEXIS VALENCIA MARTINEZ
17-IMMA DIAZ CARPIO (INDEPENDENT)
18-MARIO MACIAS LLORET
19-JOSEP LLUIS RODRIGUEZ GRAGERA (INDEPENDENT) 
20-YOLANDA HERNANDEZ OLIVAR (INDEPENDENT) 
21-MARC COLLADO
22-TERESA PERELLO VALERO
23-DANIEL PUJOL CAMPO
24-BOMBO NDIR FALL (INDEPENDENT)
25-MANOLO CRUZ AGUILAR (INDEPENDENT)
26-FREDERIC RODA FABREGAS (INDEPENDENT)
27-NADIA EL KOUCHE SOUSSI (INDEPENDENT)
28-AMADEU SABATE CAMA
29-DORI ROMERO MIRON
30-CELESTINO DOMINGUEZ GIL (INDEPENDENT)
31-JOSEFA ORTIZ RODRIGUEZ (INDEPENDENT)
32-ABEL ROBLEDO TIERNO  
33-ALIOU KONTE (INDEPENDENT)
34-PILAR GOMEZ BERMUDEZ (INDEPENDENT
35-RAFA PIÑERO ROMAN