dijous, 21 de novembre del 2013

Granollers, dijous, mercat...


Mercat de Granollers, anys 1910 / Foto: L. Roisin - Arxiu Municipal de Granollers

Hola. Nou intent amb el blog després d’un període llarg d’absència. L’amic Donat Putx em torna a activar i només em falta ara l’acció/reacció que tant recordava en les seves propostes el recordat i enyorat artista Jordi Benito. Dijous, 21 de novembre, Granollers, mercat... La carretera i els seus cèntrics carrers (plaça de la Porxada, dels Porcs, de l’Oli, del Bestiar...), viuen la realitat del mercat, una cita mil·lenària que ara, com ja succeïa fa tropecientos anys, passa també per les coordenades de la Fonda Europa i d’altres establiments (Can Kiko, Can Layon...), amb els seus tradicionals esmorzars de forquilla. Es tracta d’una tradició ancestral que, amb tocs moderns, segueix essent fidel a un passat que torna cada dijous. Ja se sap: a Granollers, el dijous, és mercat.

No és la primera vegada, periodísticament parlant, que utilitzo el mercat del dijous com a punt de sortida de les meves reflexions. Als anys 80 –-aleshores l’amic i redactor Putx també em retocava/supervisava els escrits a la seva manera-- vaig iniciar una secció fixa amb el nom de Mercat a mercat a Plaça Gran, setmanari d’informació comarcal que vaig tenir ocasió de dirigir durant uns quants anys i que sortia... els dijous.

Uns quants anys després, torno de nou amb el tema del mercat com a punt de sortida i amb el compromís d’escriure periòdicament. Veurem què passa. La primera foto –-la història obliga-- correspon a una antiga estampa granollerina dels anys 10 del segle passat, amb els carros i carruatges un dijous de mercat en plena carretera, tot ocupant la plaça del Bestiar, i amb una Fonda Europa que s’endevina plena de pagesos.

El mercat, en aquest espai d’internet tan global de les idees i les reflexions, té nom de mercat mundial. En aquesta ocasió, jo he arribat de bon matí aquest dijous 21 de novembre –-fa un fred que pela--, he muntat la parada --petita però endreçada-- i he ofert les meves primeres reflexions. Espero que els interessin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada